У ніч проти 29 жовтня Україна перейде на "зимовий" час

Українці 29 жовтня о 04:00 переводитимуть стрілки годинників на одну годину назад. Таким чином держава перейде на "зимовий" час.

Про це мовиться у постанові Кабінету міністрів від 13 травня 1996 року.

Згідно з документом, в Україні годинники переводять кожного року в останню неділю жовтня о четвертій годині ночі. У 2023 дата припадає 29 жовтня.

Перехід на "зимовий" час — переведення стрілок годинника на одну годину назад. Тобто, якщо на годину 04:00, то їх слід поставити на 03:00. Таким чином, вранці 29 жовтня українці спатимуть на одну годину довше.

Комп'ютери, планшети, смартфони та розумні годинники переходять на новий час автоматично, їх переводити не потрібно. А старі мобільні телефони та механічні годинники потрібно налаштовувати самим.

Що відомо про перехід на "зимовий" час

Стрілки годинника восени та навесні українці переводять вже 40 років поспіль, відколи у 1981 році Радянський Союз вирішив запровадити переходи між літнім і зимовим часом. В Україні літній час уніфікували у 1996 році з метою економії електроенергії.

3 березня 2021 року Верховна рада в першому читанні ухвалила законопроєкт № 4201 "Про обчислення часу в Україні". Він передбачає відмову від сезонного переведення годинників. Однак депутатам так і не вдалося ухвалити законопроєкт у другому читанні.

В Україні досить велика відстань між східними і західними областями, що унеможливлює життя в одному часовому поясі всією країною цілий рік. Наприклад, якщо залишити постійний зимовий час, то в східних областях сонце сходитиме о 03:00 ранку, а темніти буде занадто рано, близько 20:00. Якщо залишити літній час назавжди та не переходити на зимовий, то на заході країни схід сонця буде, коли на годиннику буде 09:00, тобто, йти на роботу або до школи доведеться в темряві.

Теги: Україна

Переглядів: 787
Поширень: 0

Останні новини