Власник загиблої на Вінниччині риби: «Не залишайте мене сам на сам з цією трагедією»

Триває розслідування щодо причин загибелі червонокнижної риби в межах Ладижинського водосховища. Сьогодні на засіданні Вінницької обласної ради заслухали власника знищеної акваферми Олександра Корха. Той просить депутатів звернутись до світових екологічних організацій. 

«Це не просто ферма. Ти вирощуєш тварину, живеш з нею упродовж 20-ти років і вона помирає через халатність інших людей, які просто скидають у воду хімікати, - сказав Олександр Корх. - Зараз представники однієї з великих компаній (йдеться про компанію олігарха Косюка МХП, - ред.) намгаються всіх переконати, що начебто корм неякісний, наче я сам отруїв те, що вирощував 20 років та рятував із Маріуполя. Я прошу депутатів обласної ради звернутись до Європейських та світових екологічних організацій для з’ясування причин смерті червонокнижної риби. Я прошу вас не залишити мене сам на сам із цією трагедією»

Раніше рішенням Вінницької обласної Ради була створена спеціальна робоча група для розслідування загибелі 9 тонн червонокнижної риби. Групу очолив Сергій Кривешко. За його словами робоча група вже зіштовхнулась з перепонами під час розслідування. Група разом з небайдужими селянами намагались потрапити на один із об’єктів МХП - компанії олігарха Косюка, яку підозрюють у знищенні риби.

«Разом із жителями Тростянчика ми приїхали подивитись на підприємство. А там наче в 90-х - поставили поперек дороги бульдозер, за ним п’ять машин, погрожували, що не пустять нас».

За словами Кривешка, свої висновки ще має надати фахова експертиза. А за місяць роботи створеної групи буде звіт перед Вінницькою обласною Радою.

Нагадаємо, мор червонокнижних осетрових стався 3 жовтня на аквафермі. Ukrainian Caviar Berry – українська компанія з Маріуполя, яка із 2017 року переїхала у місто Ладижин на Вінниччині. За інформацією керівника підприємства, загинули 3000 рибин загальною вагою 9 тонн, серед яких маточні поголів’я осетра та белуги. 

Наразі існує кілька версій, що стало причиною мору риби. Зокрема, керівництво підприємства вважає - ферму знищили небезпечні викиди в річку Південний Буг з птахофабрики МХП, якою володіє мільярдер Косюк. Директор акваферми Олександр Корх констатує, що підприємство зазнало непоправних збитків, які все ж не порівняти із загальними збитками, які нанесені екології басейну річки Південний Буг.


Теги: Вінниця

Переглядів: 631
Поширень: 0

Останні новини