У Вінницькій області оголосили надзвичайну ситуацію через спалах вірусного гепатиту А

Через стрімке поширення хвороби Боткіна на Вінниччині посилять карантинні заходи.

У Вінницькій області надзвичайна ситуація регіонального рівня, пов’язана зі спалахом вірусного гепатиту А. Відповідне рішення прийнято 30 жовтня на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Відповідно до рішення комісії, в області мають забезпечити контроль за прибиранням і дезінфекцією громадського транспорту. Масові заходи з реалізацією продукції домашнього виготовлення (ярмарки), заборонять. Також посилять контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог і протиепідемічних правил на ринках.

Як відомо, головний санітарний лікар Ігор Кузін в ефірі єдиних новин 30 жовтня зазначив, що ситуація із захворюванням – надзвичайна, та повідомив, що епідеміологи встановлюють джерело поширення інфекції.

«Харчові продукти і можливо питна вода можуть бути такими причинами. Тому зараз основний акцент полягає в тому що фахівці епідеміологи мають дообстежити працівників саме епідемічно небезпечних сфер. І серед них вже знайти потенційну людину, яка перехворіла», - сказав Ігор Кузін.

За інформацією заступника голови Вінницької ОВА Наталі Заболотної, заходи з нейтралізації спалаху гепатиту А в області тривають.

«Усі лікарні області готові: розгорнуто майже 500 ліжок з можливістю повністю ізолювати хворого. Мобільні бригади оперативно виїжджають на проведення вакцинації.  Досліджується питна вода з водопроводів, криниць, акваматів та харчові продукти з ринків. Лабораторно обстежують хворих та контактних осіб», - повідомила Наталя Заболотна.

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А: слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. У разі фіксування таких симптомів у себе чи близьких потрібно негайно звернутися до сімейного лікаря.

Профілактика захворювання на вірусний гепатит:

дотримання правил особистої гігієни: миття рук перед уживанням їжі, а також після кожного відвідування туалету. пийте лише кип’ячену воду: кип’ятити слід не менше 10 хв. добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням. не займатись самолікуванням. 

Теги: Вінниця

Переглядів: 1087
Поширень: 0

Останні новини