Кабмін затвердив стратегію реформування системи шкільного харчування до 2027 року

Уряд затвердив Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році за ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року Кабмін ухвалив Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування.

Про це у Facebook повідомила перша леді України Олена Зеленська.

За словами Зеленської, затверджена стратегія має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. Громади на її основі можуть розробити власні стратегії для змін на місцях.

Вона наголосила, що "фактично цей документ — готовий план дій на найближчі роки".

Цілями затвердженої стратегії є, зокрема, підвищення фінансової й інституційної спроможності громад, відновлення і модернізація кухонь та їдалень, дотримання вимог системи безпечності НАССР. Також передбачається розвиток кадрового потенціалу і підвищення кваліфікації кухарів закладів освіти, запровадження нових норм харчування та меню, формування культури здорового харчування в Україні.

Зеленська підкреслила, що формування культури здорового харчування можна назвати основною, глобальною метою всього задуму, адже зі шкільної їдальні починаються харчові звички на все життя.

"Ми хотіли б, щоб це були правильні, здорові звички, які розповсюдяться на всі родини та зрештою на все суспільство. Щоб навіть через роки кожен міг сказати про своє меню: "Смачно й корисно як у школі!", – йдеться у дописі першої леді.

Вона наголосила, що реформа шкільного харчування триває навіть під час війни, адже, попри вторгнення РФ, Україна мусить давати дітям найкраще – від освіти до харчування.

"Скажу навіть більше: усе це під час випробувань воєнного часу має бути ще якіснішим, бо саме із цього твориться стійкість", — йдеться у дописі Олени Зеленської.

Затверджена концепція базується на низці нормативно-правових актів, включно з Конституцією України, законом України "Про освіту", Указом Президента "Про Національну стратегію розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у новій українській школі" від 25 травня 2020 року, Концепцією реалізації державної політики у сфері реформування загальної середньої освіти "Нова українська школа" та іншими нормативно-правовими актами.



Переглядів: 461
Поширень: 0

Останні новини