Ситуація на польсько-українському кордоні: Україна ініціювала зустріч з представниками Польщі та Європейської комісії

Україна ініціювала зустріч з представниками Польщі та Європейської комісії у зв'язку з проблемою страйку польських водіїв, який почнеться 3 листопада. Перевізники планують блокувати кордонні пункти пропуску на українському кордоні по черзі, - повідомляє редакція Експрес.

Українське Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури висловило бажання провести спільну зустріч з Міністерством інфраструктури Польщі та Директоратом з питань мобільності Європейської Комісії. Метою зустрічі є обговорення виконання угод щодо потужності кордонних пунктів пропуску між Україною та Польщею.

"Ми отримали повідомлення про ймовірне блокування пунктів пропуску з боку польських перевізників. Наша позиція полягає в тому, що такі страйки та блокування шкодять всім: як українським, так і польським перевізникам... Ми готові до діалогу, де рівноцінно будуть представлені інтереси перевізників обох країн", – сказав Сергій Деркач, заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

На 31 жовтня запланована зустріч з Директоратом з питань мобільності Європейської Комісії (DG MOVE). Основною метою цієї зустрічі є посилення пропускної здатності та забезпечення стабільної роботи на кордоні між Україною та Польщею.

"Завдяки системі єЧерга та постійній комунікації із митною та прикордонною службами ми бачимо "слабкі місця" нашого кордону, де дійсно не виконуються укладені меморандуми. Лише у жовтні виконання меморандумів складає 50%, до прикладу, у червні цей показник був на рівні 65%", – сказав заступник міністра.

Він пояснив, що труднощі на кордоні виникають зовнішніми обставинами, такими як ремонтні роботи, які є об'єктивними факторами, що впливають на ситуацію.

Польські перевізники планують розпочати двомісячний страйк з 3 листопада, що може привести до блокування кордону. Вони раніше обмежувалися перекриттям лише одного пункту пропуску, але зараз планують заблокувати всі наявні в’їзди з України. Ця ситуація може тривати до кінця поточного року.

"Протест планується на два місяці. Усі пункти вони перекрити не зможуть, будуть робити певні чергування між кордонами. У зв'язку з цим, можливо ще більше затримок авто та складніша їх постановка", – поінформували у Міжнародній Транспортній Асоціації України.

Перший зазначений протест заплановано на 10 годину ранку 3 листопада поблизу пункту пропуску Корчова (від українського боку - це пункт пропуску Краковець). Очікується, що мітинг об'єднає 30-50 осіб, і його проведення вже узгоджено з місцевою владою. Загалом, за інформацією від МТАУ, планується, що акція триватиме два місяці, до кінця 2023 року.

Польські перевізники вимагають:

повернути українським перевізникам оформлення дозволів;посилити для українських перевізників правила перевезень по ЄКМТ (Європейська Конференція Міністрів Транспорту); щоб українські компанії не могли реєструватись, якщо фінанси компанії знаходяться не на території ЄС; окрему чергу в є-Черзі у всіх пунктах пропуску для порожніх фур; доступ до системи "Шлях" для фірм, зареєстрованих у Польщі.


Переглядів: 530
Поширень: 0

Останні новини