Вінничани можуть долучитись до створення 3D-макетів музейних експонатів для проведеннями екскурсій незрячим

У нашому місті стартував проект «Почуй та торкнись історії». У його рамках планується виготовити 3D-макети музейних артефактів, що дасть можливість людям з порушеннями зору «побачити» деякі експонати Вінницького краєзнавчого музею. На реалізацію проекту необхідно 75 тисяч гривень. Організатори просять долучитись до збору коштів всіх небайдужих, щоб незрячі люди могли ближче познайомитись з історією.

Соціальний проект «Почуй та торкнись історії», завдяки якому планується адаптувати експозицію Вінницького краєзнавчого музею для відвідування незрячими людьми, ініціювала ГО «Хвиля життя». Для реалізації проекту потрібно зібрати 75 тисяч гривень. Кошти, отримані від акції будуть направлені на виготовлення 3D-макетів музейних артефактів. Збір коштів відбуватиметься на платформі «Спільнокошт» і триватиме 90 днів. В разі, якщо сума не буде зібрана, кошти повернуть тим, хто їх перерахував.

Детальну інформацію про акцію можна дізнатись за посиланням.  На цій сторінці є кнопка «Фондувати», натиснувши на яку можна перерахувати кошти на втілення ідеї. Тут у режимі реального часу відображається, скільки на цей момент зібрано коштів, скільки доброчинців долучилось до акції та скільки днів залишилось до завершення акції. Також інформація про проект «Почуй та торкнись історії» є на сторінці ГО «Хвиля життя» у соціальній мережі Facebook.

«Більшість ніколи не замислюються над тим, як незрячим людям відвідувати музеї. Кілька років тому я побувала у Вінницькому краєзнавчому музеї, щоб дізнатись більше про історію краю. Тоді дуже хотілось торкнутись стародавніх глечиків та інших експонатів, адже коли їх не бачиш, важко уявити, як виглядає та чи інша річ. Але торкатись їх заборонено, адже експонати крихкі, зберігаються при певному температурному режимі тощо. Тому виготовлення 3D-копій допоможе нам повноцінно пізнати історію краю, відчувати себе самостійними у музейному закладі. Ми дуже вдячні всім, хто долучається до збору коштів, роблячи цим добру справу», – каже ініціатор проекту та представник ГО «Хвиля життя» Оксана Войтко.

Як зазначила Оксана Войтко, завдяки реалізації проекту планується виготовити десять 3D-моделей музейних експонатів, створити тифлокоментарі (стислий опис візуальної частини). Також розроблено 12 тематичних програм, придбано апаратуру для проведення аудіоекскурсій для незрячих відвідувачів. У планах – і підготовка музейного довідника для незрячих, надрукованого шрифтом Брайля та у форматі аудіокниги. 

«Проект «Почуй та торкнись історії» досить цікавий і ми з радістю підтримаємо його реалізацію. До екскурсій ми готові долучити й копії деяких музейних предметів - аналоги пам’яток, до яких можна торкатись, серед них: посуд, одяг, кольчуги тощо. Це дозволить зробити екскурсії вінницьким краєзнавчим музеєм більш доступними та цікавими для незрячих людей», – каже директор Вінницького обласного краєзнавчого музею Катерина Висоцька.

Нагадаємо, у Вінниці постійно покращують умови для користування інфраструктурою міста незрячими людьми. Все більше приміщень стає доступними для людей з порушеннями зору. Створюються нові сервіси, наприклад, нещодавно запрацювала муніципальна служба супроводу осіб з інвалідністю по зору I групи на базі Територіального центру соціального обслуговування міста Вінниці.  Вже місяць у тестовому режимі в Прозорих офісах міста працюють звукові маячки SB – 01 для слабозрячих 



Переглядів: 2902
Поширень: 0

Останні новини