Просто хотів, щоб  "вони подихали, подивились світ": поліція затримала чоловіка, який пошкодив історичні пам'ятки

2 листопада о 8:00 Харківське районне управління поліції № 3 отримало повідомлення про пошкодження пам'ятників на площі Конституції. Слідчо-оперативна група прибула на місце та здійснила огляд. Поруч із пошкодженими історичними об'єктами правоохоронці виявили фрагмент металевої сокири, який був вилучений як речовий доказ.

З цього приводу було відкрите кримінальне провадження за частиною 1 статті 194 Кримінального кодексу України, яке стосується умисного знищення або ушкодження майна. Працівники Харківського РУП № 3 здійснили всі необхідні дії для встановлення особи, винної у цьому злочині.

Уже 3 листопада під час оперативно-розшукових заходів поліцейські разом із управлінням карного розшуку ГУНП в Харківській області виявили особу та місцеперебування порушника. Виявилось, що це 45-річний безробітний мешканець Харкова.

Під час розмови з слідчим чоловік повністю визнав свою вину. Він пояснив, що у стані алкогольного сп'яніння вирішив відкрити коробки за допомогою сокири, під якими знаходилися пам'ятки культури. Він просто хотів, щоб  "вони подихали, подивились світ".

Оскільки під час досудового розслідування виявлені нові обставини, слідчі перекваліфікували злочин на частину 2 статті 298 (незаконне проведення пошукових робіт на об'єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об'єктів культурної спадщини) Кримінального кодексу України. За цією статтею передбачено відповідальність до 3 років позбавлення волі.

Слідчі дії продовжуються, щоб встановити всі обставини цього злочину, - повідомляє Головне управління Національної поліції в Харківській області.

Кам'яні "баби" ХІ-ХІІ ст. н.е. виготовлені із крупнозернистого сірого пісковику. Ці артефакти походять із колекції довоєнних музеїв міста Харкова. Вони були виявлені напередодні проведення ХII Археологічного з'їзду у 1902 році на території степових районів Харківської губернії, де розміщені верхньодонецькі половецькі племена. Ці артефакти є культурними цінностями археологічного та історичного характеру і включені до державної частини Музейного фонду України.



Переглядів: 539
Поширень: 0

Останні новини