Укриття в школах Вінниці: скільки збудовано та яка робота проводиться

У всіх навчальних закладах загальної середньої освіти у межах Вінницької міської територіальної громади було проведено ремонт та адаптацію усіх підвальних та напівпідвальних приміщень. Головним пріоритетом міста у процесі цих робіт було створення безпечного навчального середовища в освітніх установах. На початку листопада здійснили ремонт 34 шкіл у Вінниці, де існувала можливість облаштування найпростіших укриттів.

За даними департаменту капітального будівництва, у більшості закладів проводився капітальний ремонт, включаючи бетонування підлоги, перенесення інженерних мереж, оновлення стін і стелі, укладання санвузлів, установку системи освітлення з аварійним живленням, створення вентиляційної системи та електромережі для підключення генераторів.

На сьогодні департамент капітального будівництва завершив капітальний ремонт 24 сховищ у школах громади. Ремонт підвалів та їх адаптацію під найпростіше укриття виконали у шести навчальних закладах. Ці роботи були оплачені за рахунок міського бюджету. Крім того, у трьох школах найпростіше укриття було адаптовано власними зусиллями, а фізико-математичний ліцей №17 отримав допомогу від благодійної організації.

За повідомленням департаменту освіти міськради, поточні ремонтні роботи включають в себе вдосконалення будівель, не змінюючи їхню основну конструкцію. Наразі такі роботи планують провести в підвальному приміщенні у с. Малі Крушлинці, яке буде використано учнями Малокрушлинецького ліцею.

У школах, де не було можливості організувати укриття, були укладені меморандуми про використання приміщень з власниками різних форм власності. Такий підхід був обраний 10 закладами, які уклали 25 меморандумів.

За словами директора департаменту капітального будівництва Дениса Мазуренка, усі найпростіші укриття, які потребували капітального ремонту, вже було відремонтовано. Зараз у громаді триває будівництво протирадіаційних укриттів, розташованих біля шести закладів загальної середньої освіти, зокрема Вінницьких ліцеїв №№ 11, 12, 13, 23, 33, 30.

«Процес будівництва протирадіаційних укриттів для нас новий, але відповідно до наших принципів та пріоритетів – безпека і оборона, стійкість і турбота – ми взялися за таку роботу, і незабаром у нашому місті з'являться протирадіаційні укриття у шести ліцеях. Саме ці заклади загальної середньої освіти не мають ані цокольних, ані підвальних приміщень, які можна було б переоблаштувати під укриття, але вони мають території, де їх можна побудувати. Бюджет на шість протирадіаційних укриттів для шкіл – 231 мільйон гривень. Наразі у всіх закладах вже приступили до виконання будівельно-монтажних робіт», – зазначив Денис Мазуренко.

У КЗ «Вінницький ліцей №30 ім. Тараса Шевченка» у Вінниці закінчили певні етапи будівництва протирадіаційного укриття: виконали щебеневу підготовку, зайнялись земляними роботами, провели гідроізоляцію та стяжку підлоги. Також успішно завершили будівництво каркасу та влаштували монолітну плиту. У КЗ «Вінницький ліцей №33»  в процесі будівництва протирадіаційного укриття проводять роботи щодо створення тимчасової дороги, виносять кабелі з місця будівництва та продовжують земляні роботи. Протирадіаційні укриття вже в процесі будівництва у ліцеях №13 та №12. У ліцеї №12 працівники підрядної організації вже виконали чимало робіт, таких як виведення мереж з місця будівництва, бетонування частини елементів, щебеневу підготовку, гідроізоляцію та прокладання зовнішніх мереж водопроводу й каналізації. Крім цього, вони вже встановили каркас і влаштували бетонну плиту. У ліцеї №13 також провели бетонування частини елементів та щебеневу підготовку, виконали гідроізоляцію та прокладання зовнішніх мереж водопроводу й каналізації, а також сформували каркас. У КЗ «Вінницький ліцей №11» вже завершили демонтаж малих архітектурних форм, демонтаж будівель та споруд. Також провели виведення мереж з місця будівництва, частину будівельних робіт і підготовку. Наразі в процесі гідроізоляція та монтаж металевого каркасу. У ліцеї №23 будівництво споруди цивільного захисту перебуває на етапі переоблаштування інженерних мереж.

«Всі протирадіаційні укриття будуть розраховані на місткість до 1 000 людей. В залежності від геологічних вишукувань деякі з них будуть наземними, а деякі – частково підземними. Ми будуємо такі укриття з нуля, отож, це доволі масштабна робота, оскільки тут є свої серйозні вимоги. Споруди мають відповідати всім нормам безпеки, повинні мати відповідну товщину стін, необхідну кількість запасних виходів, систему вентиляції, всі необхідні зручності. В нас стоїть завдання: якнайшвидше протирадіаційні укриття мають бути побудованими. І тому докладаємо усі сили, аби це виконати, адже безпека юних вінничан – це пріоритет нашої роботи», – каже директор департаменту капітального будівництва Денис Мазуренко.



Переглядів: 595
Поширень: 0

Останні новини