Ситуація поступово стабілізується: у департаменті охорони здоров'я прокоментували епідситуацію з гепатитом А у Вінниці

У відділі охорони здоров'я Вінницької міської ради повідомили, що ситуація з епідемією поступово стабілізується. За минулу добу на території міста не зафіксовано нових випадків захворювання. Наразі 37 пацієнтів, у тому числі 3 дітей, перебувають під наглядом лікарів у міських медичних закладах, з них 3 виявлено з вірусним гепатитом А і 3 - з підозрою на цю хворобу. Крім того, 86 пацієнтів вже виписали з лікарні після лікування та тепер перебувають під спостереженням сімейних лікарів.

Експерти з відділу охорони здоров'я наголошують, що вірусний гепатит А передається фекально-оральний шляхом. Інфікуватися можна через забруднені продукти харчування та воду, а також контакт з виділеннями хворої людини або її слиною. Симптоми включають втомленість, нудоту, біль у животі, іноді - підвищення температури тіла та жовтяницю.

«Динаміка захворюваності на вірусний гепатит А у Вінницькій громаді наразі дещо стабілізувалась, проте ми все одно закликаємо громадян дотримуватись певних правил, які дозволять мінімізувати ризик захворіти. Зокрема, ми закликаємо не нехтувати правилами особистої гігієни, добре мити фрукти й овочі перед їх вживанням та пити лише бутильовану або кип’ячену воду, яку слід кип’ятити впродовж 5 хвилин. І варто наголосити, що при перших же симптомах хвороби слід одразу звернутись до свого сімейного лікаря. При належному лікуванні летальність від цього захворювання є вкрай низькою, й значна частина інфікованих повністю одужують.», – зазначає директор департаменту охорони здоров’я Вінницької міської ради Олександр Шиш.

Також він додає, що після перенесеного захворювання на гепатит А у людини на все життя формується імунітет.

Варто зазначити, що в середньому інкубаційний період гепатиту А триває від 14 до 28 днів. Основні симптоми, які спостерігаються при хворобі:

виражена загальна слабкість та підвищена втомлюваність; підвищення температури тіла; втрата апетиту; діарея; блювота; неприємні відчуття в животі; важкість у правому підребер’ї; потемніння сечі; жовтяниця (пожовтіння склер та шкіри) – буває у 70% дорослих людей.

Фахівці відділу охорони здоров'я підкреслюють, що не у всіх випадках у людини, що інфікована, проявляться усі симптоми, які характерні для вірусного гепатиту A. Тому у випадку погіршення самопочуття важливо уникати самолікування і негайно звернутися за медичною допомогою. Тільки лікар може поставити діагноз вірусного гепатиту A та надати рекомендації щодо подальшого лікування цієї хвороби.



Переглядів: 706
Поширень: 0

Останні новини