Команда Міністерства охорони здоров’я поділилась планами на наступний рік із вінницькими лікарями

Сьогодні, 16 листопада, у Вінниці відбулася всеукраїнська нарада з питань реформування медицини за участі Прем'єр-міністра Володимира Гройсмана, представників МОЗ України та Нацслужби здоров’я. Вони презентували план трансформації медичної системи на 2019 рік. 

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зазначила, що на первинній ланці медицини уже відчутні позитивні результати реформи. Наразі в Україні вже більше половини комунальних закладів підписали договори із Національною службою здоров’я. Уляна Супрун закликала медиків і владу не збавляти темп. 

«Принципово змінилися можливості медичних закладів первинної ланки, які працюють за договорами з Національною службою, і кошти на пацієнта на первинній ланці – це реальний тариф від держави. Медичні заклади отримують до двох разів більше фінансування, ніж це було при попередніх моделях, для цього потрібно було зробити декотрі речі, а саме: прийняти рішення в місцевих радах, змінити статути в медичних закладах, купити комп’ютери, впровадити інформаційні системи. Багато роботи було зроблено - і це зробила не я, і не ті, які сидять біля мене тут, - це зробили ви, місцева влада, яка була готова, щоб їхні заклади перейшли на нову систему фінансування. Головне, що ми зараз маємо – це є початок нової системи, в центрі якої є пацієнт», - каже Уляна Супрун

В лікарнях, які уже підписали договори з Національною службою здоров’я, фінансування відбувається за принципом «гроші йдуть за пацієнтом». Лікарі ж  відчули збільшення своїх заробітних плат удвічі, а подекуди й втричі. 

«Лікар, якого обирають пацієнти в ефективному закладі, може отримувати до 15 тис. грн, ми бачимо ці приклади, у Вінниці також. Була заробітна плата  10 тис. грн, сьогодні -  18 тис. грн, у медсестр було 5 тис. грн, тепер - 8,5 тис. грн. Для лікаря це також можливість мати гідне соціальне життя, це уже лікар, який може повернутися обличчям до пацієнта, бо він уже не переживає за свій економічний стан.  Всі хотіли механізм, який би дозволив первинній ланці ефективно працювати, – він є. Є кошти, є самостійність, і є перспектива. Сьогодні бачили лікаря, яка на першому своєму році практики уже набрали 1500 пацієнтів. Заробляє 12 500, і вона залишилася у Вінниці», - додала Уляна Супрун

Проте не у всіх містах медичну реформу активно впроваджують. Є такі, де ще жодна лікарня не уклала договори з Національною службою здоров’я. Це такі міста, як Дніпро, Маріуполь, Херсон, Запоріжжя, Прилуки, Кропивницький. 

«Ми з вами будуємо сучасну систему охорони здоров’я, де сімейна медицина є основою всього. Люди довіряють обраним сімейним лікарям. Система з ефективними госпіталями і швидка допомога також мають працювати, і в наступні роки ми плануємо, як це буде далі розвиватися», - зазначила в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун

Далі голова Національної служби здоров’я Олег Петренко розповів присутнім, як Служба буде співпрацювати із медичними закладами у наступні роки. 



Переглядів: 2238
Поширень: 0

Останні новини