Узаконення самовільного будівництва: особливості процедури та де можна отримати допомогу

Оформлення документів на нерухомість потребує чимало часу та зусиль. При узаконенні самобуду або для отримання тих чи інших дозволів необхідний грамотний та продуманий підхід.

Наприклад, якщо ви не знаєте, з чого почати, як Узаконити самовільне будівництво і при цьому зробити усе правильно, - радимо звернутися до компанії DOZVIL.

Фахівці експертного сервісу вивчать конкретно ваш випадок і допоможуть на всіх етапах узаконення самобуду, аби ви максимально швидко та зручно отримали очікуваний результат.

Розповімо про деякі особливості узаконення самовільного будівництва.

Різниця в процедурах

Самобуд - будівництво без дозвільних документів, виконане з порушенням будівельних та містобудівних норм.

Процедури узаконення можуть відрізнятися залежно від типу об’єкта - часу його будівництва, площі та розташування. Наприклад, це можуть бути будинки до 500 та понад 500 “квадратів”, які можливо узаконити за загальною процедурою, або ж побудовані до 1992 р., на які дозволено одразу реєструвати право власності.

А ось будинки до 300 “квадратів” (та прибудови до них), побудовані у 1992-2015 рр., можна узаконити за дачною (будівельною) амністією. Процедура діє безстроково та штрафи за її оформлення не передбачені.

Для нежитлових будівель СС1, СС2 та СС3 класів наслідків теж є окрема процедура для узаконення.

Зауважте, що самобудом не вважаються тимчасові споруди, альтанки, погреби, теплиці, закриті склом балкони та лоджії, навіси, басейни, а також інженерно-технічне облаштування чи фортифікаційні споруди.

З чого почати?

Зокрема необхідно зібрати низку документів у різних державних органах. Розглянемо на прикладі житлових, дачних чи садових будинків загальною площею до 500 “квадратів”, прибудов до них та господарських споруд, збудованих у період з 9 квітня 2015 року по сьогодні. Тут діє "загальна" процедура. Її етапи:

Розробка топографічної зйомки геодезистом; Розробка ескізу намірів будівництва; Отримання будівельного паспорта; Реєстрація повідомлення про початок будівельних робіт (архітектурно-будівельна інспекція); Розробка техпаспорта сертифікованим інженером; Укладення договору про пайову участь в будівництві (Департамент економіки та інвестування при місцевій адміністрації); Реєстрація декларації про введення об'єкта в експлуатацію (архітектурно-будівельна інспекція); Отримання документа про присвоєння поштової адреси новому об’єкту будівництва; Реєстрація права власності на будинок в Держреєстрі речових прав на нерухоме майно з отриманням витягу з реєстру.

Водночас зауважимо, що в Україні немає єдиного закону про самобуд - це регулюють певні нормативно-правові акти. Тож є чимало юридичних тонкощів, що залежать від кожного конкретного випадку. Фахівці DOZVIL надають допомогу і на цьому етапі задля заощадження ваших сил та часу.

Підсумок

Якщо ви потребуєте допомоги в будь-якому питанні узаконення самобуду, можливості будівництва нерухомості без дозвільних документів тощо - радимо звернутися до фахівців DOZVIL - тут ви отримаєте підтримку та відповіді на всі ваші питання. Також можна записатися на безкоштовну консультацію.

Зауважимо, що за будівництво без дозволу законодавством України є штрафи: для фізосіб - від 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а для юридичних - від 20 прожиткових мінімумів. Тож важливо вчасно вирішувати це питання.

До речі, ви можете не перейматися тим, що доведеться витратити чимало зусиль та часу на процедуру оформлення - компанія пропонує оформлення документів “під ключ”.

DOZVIL - це лише сертифіковані фахівці, 12 років досвіду та тисячі вирішених питань будь-якої складності.

Ілюстративне фото - thehindu.com

Переглядів: 458
Поширень: 0

Останні новини