Нова програма розвитку бізнесу у Вінниці: галузеві кластери, зустрічі та дослідження

Співробітники департаменту економіки і інвестицій Вінницької міської ради розпочали розробку нової "Програми розвитку малого та середнього підприємництва Вінницької міської територіальної громади на 2024-2026 роки". Однією з ключових тем цієї програми є кластеризація місцевої економіки та розвиток інфраструктури підтримки підприємництва. Для цього проводиться дослідження потенціалу можливих галузевих кластерів у Вінниці. Експерти від ГО "Центр громадської експертизи" з Києва беруть участь у цій роботі. Зокрема, вони влаштовують зустрічі з місцевими підприємцями, проводять фокус-групи з представниками різних галузей, таких як машино- та приладобудування, сфера гостинності та ювелірна галузь.

“Крім того, колеги провели зустрічі з коледжами та професійно-технічними училищами. Тобто намагаємося поспілкуватися з пов’язаними інституціями, які могли б взаємовигідно співпрацювати. Ми розуміємо, що основна цінність будь-якого підприємства чи навчального закладу – це люди. Тому ми і хочемо об’єднати людей – різнопрофільних спеціалістів та викладачів чи науковців заради обміну ідеями, досвідом та створення комфортних умов для розвитку нашої громади, – повідомив заступник міського голови Андрій Очеретний. – Один з наших пріоритетів – сталість, зокрема й економічна. Згуртувавшись, бізнес зможе підвищити конкурентоспроможність, вийти на нові ринки збуту та пропонувати людям кращі умови праці. Це дасть змогу активізуватися в інших напрямах – створити умови для повернення трудових мігрантів додому, розвивати економіку та, відповідно, ще більше допомагати армії”.

Під час зустрічей обговорення акцентувалося на найкращих практиках у веденні бізнесу, використовуючи кластерні моделі. Також розглядалися шляхи трансформації та розвитку конкретних галузей бізнесу і зміцнення місцевої економіки в цілому, як повідомили у департаменті економіки і інвестицій Вінницької міської ради.

“Учасникам зустрічей вдалося визначити проблемні питання сьогодення та напрацювати спільні кроки задля створення та формування галузевих кластерів в громаді для співпраці з потенційними партнерами для інтеграції у спільні проєкти. Ми спільно з незалежними експертами плануємо напрацювати унікальний інструмент галузевої кластеризації економіки Вінницької міської територіальної громади”, – додав директор департаменту економіки і інвестицій ВМР Максим Мартьянов.

Здійснення такого дослідження у Вінниці стало можливим в межах Проєкту “Інтегрований розвиток міст в Україні II”, що виконується німецькою урядовою компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за фінансової підтримки Урядів Німеччини та Швейцарії. Місто Вінниця плідно співпрацює з німецькою урядовою компанією починаючи з 2016 року.



Переглядів: 458
Поширень: 0

Останні новини