Наймасштабніший штучний голод XX століття: у Вінниці вшанували пам’ять жертв голодоморів

Учора, 24 листопада, у Вінниці відбулося урочисте вшанування пам'яті жертв голодоморів. Місцеві мешканці, включаючи керівників міста та області, разом з військовослужбовцями вшанували пам'ять жертв голодоморів, запаливши лампадки, покладавши квіти та символічні колоски біля пам'ятного знаку на Хмельницькому шосе. Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять жертв голодоморів, - повідомляє міська рада.

Ця подія, яка відбулася в умовах повномасштабної війни, нагадала всім про важливість не забувати страшні сторінки історії. Вшановуючи пам'ять жертв голодоморів, громада Вінниці висловила вдячність тим, хто виступав за право на життя та гідність у важкі часи.

Сьогодні в документах, артефактах, світлинах, книгах представлені родинні історії тих, хто пережив голод, 1921–1923, 1932–1933, 1946–1947 років, зокрема й вінничан. Зумисний голод на Вінниччині призвів до скорочення населення на один мільйон двісті тисяч людей.

Голодомор 1932-1933 років є наймасштабнішим штучним голодом XX століття. Він був організований злочинним радянським режимом проти українців. За дослідженням Інституту демографії і соціальних досліджень НАН України, загальні демографічні втрати від Голодомору 1932-1933 років в Україні становлять близько 4,6 мільйона людей.

День пам'яті жертв голодоморів є щорічним національним пам'ятним днем в Україні і припадає на четверту суботу листопада, цього року - 25 листопада.

На всій території України люди різного віку, включаючи молодь та дітей, приєднуються до Всеукраїнської акції "Запали свічку пам'яті", щоб вшанувати пам'ять загиблих від геноциду. О 16:00, традиційно, ставлять запалену свічку на підвіконня та пригадують жертв сталінського геноциду. Кожен мешканець Вінниці може долучитися до акції, запаливши свою свічку скорботи.



Переглядів: 698
Поширень: 0

Останні новини