Ініціатива Save Pets of Ukraine від компанії Kormotech зібрала рекомендації про те, як уберегти тварину від переохолодження під час зимових прогулянок. Промерзання подушечок лап, вух, кінчика хвоста й інших частин тіла може призвести до захворювань у тварини. Опікунів закликають бути уважними до тварин і прямувати в тепло одразу, щойно помітили ознаки переохолодження.

Як розпізнати переохолодження

Головними ознаками переохолодження у тварини є тремтіння й підтискання лап. Під час прогулянки важливо уважно придивлятися до улюбленця, щоб вчасно помітити стан тварини, кажуть фахівці. 

У холоди варто проводити час активно, обирати рухливі ігри й не давати тварині довго лежати на холодній землі. Також, якщо тварина має звичку їсти сніг, потрібно якомога швидше її відучити, оскільки це ще один спосіб переохолодитися, відзначають спеціалісти.

Якщо після повернення з прогулянки собака тремтить, радять витерти її сухим рушником. Також можна запропонувати тварині попити трохи підсолодженої води: це допоможе зігрітися й відновити сили, кажуть у Save Pets of Ukraine.

Захист від реагентів

Міські вулиці посипають реагентами, які, потрапляючи на шкіру лап, розʼїдають тканини. Це може призвести до подразнень і запальних процесів, часом навіть до утворення виразок і розвитку дерматитів, застерігають спеціалісти.

Перед виходом на вулицю подушечки лап радять обробляти спеціальним воском, кремами або аерозолями.

Водночас, якщо шкіра на подушечках лап тварини надто чутлива або на них є запалення чи травми, краще придбати черевички, відзначають у Save Pets of Ukraine.

Прогулянки під час ожеледі

У разі ожеледі тварина також може розтягнути звʼязки, вивихнути лапи чи отримати переломи. Щоб цього уникнути, краще тимчасово виключити різкі рухи з занять.

Якщо уникнути травми не вдалося, слід показати тварину ветеринару. Під легкою кульгавістю може ховатися серйозна травма, що потребує лікування, застерігають фахівці.

що робити з Намордниками

Металеві намордники радять відкласти до теплого сезону, оскільки взимку вони швидко охолоджуються, а також мають великі отвори, через які сніг потраплятиме на шерсть і робитиме її вологою.

Узимку тварині буде комфортніше в шкіряному наморднику, відзначають у Save Pets of Ukraine.

Догляд після прогулянки 

Після прогулянки радять очищувати лапи собаці мийним засобом, щоб змити реагенти. Останні можуть не лише зашкодити шкірі, але й призвести до отруєння, якщо тварина злиже їх з лап, кажуть фахівці.

«Дехто може не знати про небезпечний вплив холодної погоди на тварину, тому, якщо ви помітили домашню тварину, залишену на холоді, ввічливо повідомте власнику, що ви стурбовані через ризик для її здоровʼя», – додають у Save Pets of Ukraine.

Ініціатива Save Pets of Ukraine також закликає допомагати пережити холоди безпритульним тваринам. Для цього достатньо давати їм теплу води, корм, можна збудувати з підручних матеріалів будиночок, утеплити його ковдрою чи теплими речами, кажуть у команді. У межах ініціативи разом з організацією Greater Good Charities 50 притулкам в Україні передають 400 теплих будок для собак середніх і великих порід. Підтримати ініціативу можна за цим посиланням.