Кулінарні майстеркласи для клієнтів центру реабілітації «Гармонія»: як вони проходять та які страви готують

У Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк щотижня проводяться кулінарні майстер-класи під назвою "Готуємо разом". Ці заняття призначені для дорослих і дітей з інвалідністю і включають приготування звичайних страв, а також експерименти з екзотичними продуктами. Такі активності мають важливе значення для осіб з інвалідністю, сприяючи розвитку дрібної моторики рук, покращенню координації та сприяючи соціалізації.

«Кулінарні навчання розвивають, в першу чергу, дрібну моторику, координацію у людей з інвалідністю. Проте найголовніше – це сприяє розвитку самостійності, що, своєю чергою, підвищує якість життя. Таким чином, клієнти центру реабілітації вчаться, як обслуговувати себе у побуті, приготувати прості страви, прибрати після себе. Звісно, такі заняття сприяють соціалізації, адже на них не тільки вчаться, але й багато спілкуються», – зазначила директорка центру реабілітації «Гармонія» Олена Чорнобривенко.

У центрі реабілітації "Гармонія" Андрій Щербацький, інструктор з трудової адаптації, організовує кулінарні майстер-класи. Протягом декількох років спільне приготування їжі стало важливою частиною програми центру. Заняття "Готуємо разом" відбуваються регулярно кожного четверга.

Протягом цього часу під керівництвом Андрія Щербацького учасники цього заходу вивчили приготовлення різних страв, таких як суші, шаурма, торти "Наполеон" і "Снікерс", шарлотки, різноманітні салати, перші та другі страви, а також гарбузову кашу та багато іншого. Також на заняттях приділяється увага збереженню сімейних та національних традицій. Наприклад, учасники готують страви за сімейними рецептами, а на національні свята готують традиційні страви, такі як калита, паска і різдвяні пироги.

У літній період майстеркласи проводяться на свіжому повітрі, де учасники вивчають мистецтво готування на вогні. Вони готують різноманітні страви, такі як борщ, рибна юшка, шашлики, барбекю, і навіть попкорн.

Меню для майстеркласів складаються досить легко. Зазвичай Андрій розглядає рекомендації клієнтів або визначає "страву дня" з урахуванням наявних сезонних продуктів. Наприклад, сьогодні на кухні велика кількість ароматних осінніх яблук, тому вони готують яблучний струдель за особливим рецептом Андрія.

Під його керівництвом учасники спочатку миють, чистять і нарізають яблука. Протягом цього процесу Андрій чітко надає інструкції та поради: головне правило - не різати яблука надто дрібно, оскільки під час варіння вони можуть стати сиропом. На цьому етапі він також додає особливий інгредієнт, але це залишається в секреті.

Для основи використовують листове тісто. Вони розкочують його, розкладають начинку - тушковані яблука - та переходять до найчарівнішого етапу - випікання. З очікуванням чекають на той момент, коли гарячий струдель буде поданий до столу.

«Мені подобається не тільки робити випічку, але й салати, супи, другі страви. Пам’ятаю, як ми готували торт “Наполеон”, він вийшов дуже смачний. Те, що навчилася готувати в центрі реабілітації, пробую зробити вдома, щоб почастувати рідних. Також такі навички стають в пригоді, коли батьків немає вдома, тоді я можу приготувати і поїсти сама», – розповідає Марія, клієнтка центру реабілітації «Гармонія».

У процесі приготування кожен бере участь в залежності від своїх фізичних можливостей.

«Наприклад, хтось не може нарізати продукти через сильну спастику, але йому до снаги помити посуд. Якщо людина не може помити посуд, то вона витирає стіл. Ми орієнтуємося на фізіологічні можливості клієнтів, але намагаємося залучити кожного», – розповідає Андрій Щербацький.

Також кулінарні майстеркласи проводить соціальний педагог Оксана Крижанівська. Якщо Андрій Щербацький навчає клієнтів готувати прості та звичайні домашні страви, то майстер-класи Оксани отримали назву "Кулінарні пустощі". Під її керівництвом учасники вивчають приготування неординарних страв, таких як лавандове печиво, тістечка з пелюстками троянд, краффіни, шпинатний кіш та інші, кожна з яких заслуговує на окрему розповідь.

Звісно, після приготування вони переходять до найприємнішого етапу - дегустації власноруч приготовлених страв.

Вінницька міська рада нагадує, щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507 - 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.



Переглядів: 442
Поширень: 0

Останні новини