Майже 75% українців готуються до проблем з енергопостачанням взимку

Суспільне повідомляє, що більшість українців готуються до можливих проблем з енергопостачанням  взимку, але очікують, що ситуація буде кращою, ніж минулого року.

Про це свідчать дані опитування Соціологічної групи "Рейтинг".

Майже 75% українців готувалися до можливих проблем з енергопостачанням взимку. Серед найбільш популярних заходів підготовки придбання ліхтариків та батарейок, підготовка запасів їжі, купівля акумуляторів та генераторів, а також підготовка запасів питної води – кожен з названих заходів зробили більш ніж половина опитаних.

Найінтенсивніше готувалися до проблем з енергопостачанням мешканці Києва, а також люди молодого та середнього віку, більш забезпечені. Мешканці міст дещо частіше за інших купували ліхтарики та батарейки, а також зробили запаси питної води, тоді як мешканці сіл частіше купували генератори

"На інтенсивність підготовки до проблем з енергопостачанням впливають і настрої щодо того, з якими проблемами зіткнеться Україна взимку: песимісти в очікуванні складнощів докладають більше зусиль для підготовки до зими, ніж оптимісти.", — зазначили соціологи.

72% опитаних вказали, що у їхньому населеному пункті є "Пункт незламності". Водночас у сільській місцевості майже 40% мешканців зазначили, що їхньому населеному пункті "Пунктів незламності" нема. Найбільше таких пунктів у Києві, а також на деокупованих та прифронтових територіях.

Серед тих респондентів, які мають "Пункт незламності" у своєму населеному пункті, 13% користувалися ним минулої зими: 3% часто, 10% рідко.

Більшість українців (74%) у випадку відсутності електроенергії протягом тижня не планують покидати своє житло. Водночас майже чверть українців у цьому випадку планують переїхати в інше місце: 11% в межах населеному пункті, 8% – в інший населеному пункті, 3% – у тимчасове місце проживання (школа тощо), 2% – за кордон.

За словами соціологів, найчастіше переміщення обмежується тим же населеним пунктом, в якому респондент зараз проживає. Найчастіше готові до переїзду мешканці Києва, загалом мешканці міст, більш забезпечені, молодші.

Порівняльні оцінки потенційної ситуації з енергопостачанням цієї зими є позитивними: 41% опитаних вважають, що ситуація буде кращою порівняно з минулим роком, 49% респондентів вважають, що ситуація буде такою ж як минулого року.

Серед жителів прифронтових та деокупованих територій 54% в обох категоріях вважає, що їхня ситуація з електропостачанням буде така ж сама, як і минулого року, тоді як центрально-західні регіони мають більше оптимістичних очікувань і думають, що ситуація буде кращою.

Повідомляється, що опитування було проведене 22-23 листопада 2023 року серед 1000 респондентів в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв'язок. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 3,1%.



Переглядів: 410
Поширень: 0

Останні новини