Інклюзивна бібліотека у Вінниці: місце, де кожен може знайти літературу для кращого розуміння один одного

У Вінницькому міському центрі соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями "Гармонія" імені Раїси Панасюк успішно функціонує інклюзивна бібліотека. Вона налічує приблизно сотню книг про людей з інвалідністю, на теми толерантного спілкування, безбар’єрності та доступності. Це інформаційне джерело корисне для дітей з інвалідністю, їхніх батьків і всіх, хто прагне краще розуміти різних людей.

Соціальний педагог Оксана Крижанівська відповідає за бібліотеку у центрі реабілітації "Гармонія". Вона проводить заняття в центрі, де представляє клієнтам різноманітні книги, журнали та комікси на безбар’єрну тематику. Крім того, пані Оксана відвідує загальноосвітні заклади, де вводить учнів і вчителів у світ інклюзивної літератури.

«Інклюзивну літературу варто розглядати як частину інформаційної безбар’єрності. Люди з інвалідністю мають бути видимі в суспільстві, зокрема їх мають відображати і в фільмах, і в художніх творах, публіцистиці та мистецтві. Це корисно як для самих людей з інвалідністю, так і для всіх членів суспільства», – зауважує Оксана Крижанівська.

За словами соціального педагога, інклюзивна література має велике значення, особливо в умовах війни, коли багато людей, зокрема дітей, отримують травми. Література може допомогти їм навчитися приймати себе та розуміти, що незважаючи на інвалідність, можна вести повноцінне життя.

У бібліотеці представлено численні цікаві твори, зокрема книга "Сім дорослих днів" Євгенії Пірог. Головний герой цієї книги, за словами педагога, є прототипом хлопчика з інвалідністю із Донецької області. Це інклюзивна книга для підлітків, що розкриває світ пригод хлопчика на кріслі колісному та сприяє формуванню позитивного ставлення до осіб з інвалідністю.

«Читаючи такі книжки діти розуміють, що вони є повноцінною особистістю, навіть попри крісло колісне, слуховий апарат чи окуляри. І вони мають розуміти: все що доступно для інших, для них теж доступно в тій чи іншій формі. Попри все, можна знайти спосіб, як насолоджуватися життям», – розповідає Оксана Крижанівська.

Цікавим прикладом у бібліотеці є книга, створена в універсальному дизайні - збірка дитячих віршів Ліни Костенко. Вона включає текстовий формат вірша з малюнками, а поруч знаходиться вірш із зображеннями шрифтом Брайля. Такі книги є універсальними їх можуть читати усі, зокрема діти з порушеннями зору. Крім того, у бібліотеці центру реабілітації є інші твори універсального дизайну, які містять QR-коди на відео, де інформацію озвучено жестовою мовою.

Важливо відзначити, що бібліотека не обмежується лише художньою літературою, а також включає посібники, науково-популярні твори та біографічні матеріали. Наприклад, однією з книг є "Історії сильних батьків", де батьки дітей з інвалідністю діляться своїм життєвим досвідом.

«Окремо варто сказати про психолого-терапевтичні книги. У нас є твір під цікавою назвою “Зовсім нестрашна книга”. Вона розповідає як сприймати той факт, що когось із близьких спіткала невиліковна хвороба, як поводитися з хворим і таке інше. У цій книжці зібрано практичні рекомендації, які написані доступно, з урахуванням українських медичних і соціальних реалій», – зазначає Оксана Крижанівська.

Вінницька міська рада повідомляє, що в інклюзивній бібліотеці є твори українських та іноземних авторів. Кожний твір заслуговує на увагу. Книги доступні для клієнтів Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк. Щоб звернутися, телефонуйте за номером (0432) 507 - 504 або звертайтесь за адресою м. Вінниця, вул. Винниченка, 5.



Переглядів: 361
Поширень: 0

Останні новини