У Вінницькому Терцентрі відбулися «Миколаївські годенки» до Дня Святого Миколая

6 грудня був важливим днем для підопічних Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування. Бабусі та дідусі влаштували виставу у вигляді годенок – традиційних українських розваг. Підготовка до цього заходу тривала понад місяць, під час якого уважно вивчали ролі, пісні та працювали над деталями вистави.

«Такий захід підопічні Терцентру влаштовують кожний рік. Це чудова нагода більше ознайомитися з українськими традиціями, які шанували наші пращури і шануємо ми. Дякуємо ЗСУ за можливість влаштовувати такі заходи, жити і творити у вільній Україні», – зазначила директорка Вінницького міського територіального центру соціального обслуговування Галина Бачинська.

Організацією годенок займалася Ганна Плотицька, працівниця Терцентру і викладачка гуртка з української мови. Гурток об'єднує переселенців – українців і татар. Щоб поліпшити артикуляцію, Ганна Володимирівна порадила їм співати українські пісні, зауважуючи, що це сприяє опануванню фонетики та лексики.

Ганна Володимирівна виступила не лише в якості викладачки, а й режисерки заходу. Вона підготувала ролі для учасників і керувала процесом репетицій. Жінка з гордістю зазначила, наскільки швидко та вправно її вихованці опановують українську мову.

«Як мені пояснювала ще моя бабуся, годенки – традиційне дозвілля українців. Це година часу праці та відпочинку. Якщо для молоді були вечорниці, то для людей старшого віку влаштовували годенки. Під час праці (наприклад, ткання) учасники годенок співали та спілкувались один з одним. Саме таку традицію ми прагнули відтворити у виставі», – розповідає Ганна Плотицька.

Під керівництвом музичного директора Терцентру Бориса Вовчука, учасники заходу виконали різноманітні народні та авторські пісні, включаючи колядку "Старий рік минає" та "Ой хто Миколая любить". Головною подією вечора був прихід Святого Миколая, який приніс з собою подарунки та солодощі, також підготував різочки для неслухняних онуків бабусь та дідусів Терцентру. Учасники заходу, а також відвідувачі та працівники Терцентру, щедро висловили свою вдячність дирекції за можливість насолодитися чудовим заходом.

Вінницька міська рада повідомляє, щоб записатися до Терцентру, телефонуйте за номером 67-05-90 або приходьте за адресою вул. Соборна, 50.



Переглядів: 498
Поширень: 0

Останні новини