Як українці ставляться до зміни церковного календаря: дані опитування

В Україні 50% християн вважають перехід Православної церкви України (ПЦУ) на новоюліанський календар позитивним рішенням. Проте 15% українців ставляться до цього негативно.

Про це свідчать дані опитування Центру Разумкова.

Зазначається, що половина українців (50%) підтримують рішення Православної та Греко-католицької церкви перейти на новоюліанський календар. 15% опитаних негативно ставляться до таких змін. 14% українців відповіли, що їм ​​байдуже, 9% не розуміють, про що йдеться, а ще 11% вагалися з відповіддю.

Згідно з опитуванням, 82% християн УГКЦ ставляться позитивно до цього рішення, а 5% — негативно. Серед вірян ПЦУ 62% підтримують перехід, а 11% — ні.

Серед вірян УПЦ (МП) ситуація була зовсім іншою. Лише 20,5% з них підтримує рішення ПЦУ та УГКЦ. Негативно до цього рішення ставиться 61% людей.

Також 35% християн відповіли, що вони відзначають християнські свята за новоюліанським календарем, 28% — за старим стилем, 27% — по-різному. 3% опитаних не відзначають християнські свята.

Фото: Центр Разумкова

При цьому на заході України є найбільше тих, хто відзначає християнські свята за новоюліанським календарем (66%). Найменше — на Сході (20%).

Фото: Центр Разумкова

Варто зазначити, що опитування проводили з 9 по 15 листопада 2023 року. Загалом опитано 2022 особи віком від 18 років, які проживають у всіх регіонах, які контролює Україна. 



Переглядів: 637
Поширень: 0

Останні новини