До 100-річчя південноамериканської прем’єри "Щедрика" у Національній філармонії проведуть концерт-реконструкцію

У Національній філармонії України 24 грудня проведуть концерт-реконструкцію до 100-річчя південноамериканської прем’єри "Щедрика".

Назву концерту "Гай, Рожество!" організатори взяли із приспіву маловідомої української колядки "Була вдовойка", яка разом із "Щедриком" та іншими піснями з репертуару хору Олександра Кошиця презентувала Україну в Америці.

У 2022 році на честь 100-річчя північноамериканської прем’єри "Щедрика" в Карнегі Гол відбувся ювілейний концерт Notes From Ukraine. Після тріумфу у Нью-Йорку хор Олександра Кошиця дав упродовж 1923-1924 років ще сотні концертів у Мексиці, Аргентині, Уругваї, Бразилії та на Кубі.

Під час концерту Академічна хорова капела Українського радіо під орудою диригентки Юлії Ткач відтворить репертуар капели Кошиця.

Прозвучать пісні Першого відділу прем’єрного концерту в Карнегі Гол: колискова композитора Василя Барвінського "Ой, ходить сон" в обробці Кошиця, давні українські канти, колядки, щедрівки, веснянки, коломийки та народні пісні в обробці інших українських композиторів, та, звичайно, "Щедрик".

Усього на концерті "Гай, Рожество!" відтворять 12 українських пісень з репертуару американських гастролей хору.

Відвідувачі концерту зможуть також ознайомитись із виставкою "Прийшли, заспівали, перемогли", присвяченій історії тріумфу "Щедрика", яка упродовж січня-червня 2024 року експонуватиметься у 10 українських університетах.

Авторка ідеї та концепції проєкту: Тіна Пересунько, засновниця Інституту Леонтовича. Проєкт здійснюється за підтримки Відділу преси, освіти та культури Посольства США в Україні.



Переглядів: 936
Поширень: 0

Останні новини