У Вінниці погодили рішення про виконання Програми розвитку ОСББ: скільки об'єднань зареєстровано у місті

Під час останньої сесії міськради депутати прийняли рішення щодо виконання Програми «Розвиток самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків та підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади на 2014-2023 роки» (зі змінами) за період з 2017 по 2023 рік». Протягом цього періоду було зареєстровано 449 об'єднань співвласників багатоквартирних будинків у 488 будинках на території Вінницької міської територіальної громади. Це рішення передбачає надання консультацій для майбутніх ОСББ, навчання для існуючих, інформаційну підтримку, безкоштовні витяги з реєстру БТІ, допомогу з енергоощадження та інші послуги.

Протягом 2023 року було успішно створено 71 об'єднання співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), із яких 13 виникли у новобудовах. Більшість цих нових ОСББ визначаються як частини старого житлового фонду, зокрема будинків, збудованих у період з 1971 по 1990 рік.

Ігор Іванов, начальник відділу по розвитку ОСББ Вінницької міської ради, розповідає, що загалом Програма «Розвиток самоорганізації мешканців багатоквартирних будинків та підтримка розвитку об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади на 2014-2023 роки» (зі змінами) за період з 2017 по 2023 рік була спрямована на створення сприятливих умов для активного формування та ефективної діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків на території Вінницької міської територіальної громади.

«Попри все в країні продовжується реформування житлово-комунального господарства, тому ми, зі свого боку, намагаємось якомога більше проінформувати містян про те, що, на сьогодні, ОСББ є тією формою управління будинком, яка дозволяє їх співвласникам реалізувати право самим здійснювати контроль за якістю і обсягом комунальних послуг та повною мірою скористатися правовласності на спільне майно у своїй багатоквартирні будинки», – зазначає Ігор Іванов.

Фактично, нині об'єднання співвласників створені у 46% вінницьких багатоквартирних будинках. За цим показником Вінниця посідає одне з перших місць в Україні.

Станом на 18 грудня у місті, загалом, діє 893 об'єднання у 972 багатоквартирних будинках.

З них, 160 ОСББ оформили майнові права на прибудинкову територію.

Крім того, завдяки дії програми, ініціативні групи співвласників, які бажають створити ОСББ, змогли отримати безкоштовні консультації в приміщенні ГО «Ресурсний центр підтримки ОСББ міста Вінниця». Таких консультацій, в період 2017-2023 років, надали загалом 7930, з них – 2400 очних.

Для належної підготовки до установчих зборів при створенні ОСББ містяни отримали безкоштовно 376 інформаційних листів з КП «ВМБТІ» щодо співвласників багатоквартирних будинків. Відшкодування вартості цієї послуги здійснювалось коштом міського бюджету.

За цей час також проведено низку навчальних заходів, завдяки яким голови правління та інші представники ОСББ отримали змогу постійно удосконалювати свої навички та отримувати нові знання. Зокрема, цьогоріч, 20 керівників ОСББ прослухали курс «Організація діяльності ОСББ», на базі Донецького національного університету імені Василя Стуса.

Крім того, цьогоріч, за підтримки міської ради, чотири вінницькі об'єднання багатоквартирних будинків скористались можливістю кредитуванням на пільгових умовах для виконання заходів з енергоефективності за державною програмою «Енергодім».

«З 2024 року в місті розпочинає діяти оновлена Програма розвитку та підтримки об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Вінницької міської територіальної громади, яка розрахована на 2024-2028 роки. Завдяки їй ми і надалі підтримуватимемо містян, які бажають взяти управління своїми будинками у власні руки», – резюмує Ігор Іванов.



Переглядів: 417
Поширень: 0

Останні новини