На Вінниччині хірурги провели унікальну операцію на обличчі пацієнта

Унікальну для Вінниччини операцію ендопротезування скроневонижньощелепного суглобу з використанням сучасних біоінженерних технологій провели у Вінницькій обласній клінічній лікарні імені М. І. Пирогова.

За інформацією лікарні, команда щелепно-лицевих хірургів ВОКЛ ім. М.І.Пирогова у складі Олексія Товстокоророго та Олександра Кобякова виконали високотехнологічну операцію заміни (ендопротезування) скроневонижньощелепного суглобу пацієнту з посттравматичною деформацією та фіброзним анкілозом скроневонижньощелепного суглобу (СНЩС) після важкої травми обличчя.

Лікарі зазначають, що сучасна реконструктивна хірургія - це більше кібернетика, ніж мистецтво, поєднання послідовної і злагодженої співпраці хірургічної команди з біоінженером, сучасного обладнання та досвіду.

«Анкілоз СНЩС – зрощення між собою суглобових поверхонь і знерухомлення суглобу нижньої щелепи, що унеможливлює відкривання рота, утруднює прийом їжі, погіршує мову та дикцію, створює значний психологічний дискомфорт для пацієнта. Індивідуалізований ендопротез для повної заміни скроневонижньощелепного суглобу був виготовлений комбіновано з медичного титану (Ti6Al4V Grade 23) та ультрависокомолекулярного поліетилену (UHMWPE).

Оперативне втручання з використанням даної конструкції є повністю прогнозованим за рахунок віртуального хірургічного планування операції, аналізу та оцінки фізичних характеристик імплантату в спеціалізованому програмному забезпеченні, використанні індивідуальних 3D - шаблонів, прототипуванню виробу та анатомічних 3D - моделей кісток обличчя пацієнта. Це дозволяє зберегти фізіологічну біомеханіку рухів щелеп, забезпечити довготривалість функціонування ендопротезу та уникнути багатьох ускладнень в післяопераційному періоді», - йдеться в повідомленні.


Теги: Вінниця

Переглядів: 419
Поширень: 0

Останні новини