Нематеріальна культурна спадщини України: вінницькі голубці увійшли до переліку

Вінницькі голубці стали новим елементом нематеріальної культурної спадщини України.

Про це повідомила пресслужба Вінницької ОВА у Facebook.

«Голубці – новий елемент від Вінниччини, що увійшов до Національного переліку нематеріальної культурної спадщини. Ця новина – радісна для всіх шанувальників народної культури», – йдеться в повідомленні.

В обладміністрації зазначили, що ця страва побутує ледь не по всій Україні, хоча спосіб приготування може відрізнятися в різних регіонах. Тож звідусіль посипалися пропозиції про внесення цієї традиційної страви до Національного переліку.

Вінницький обласний центр народної творчості запропонував провести флешмоб “Готуємо голубці разом”. Цей заклик спонукав до розкриття всіляких секретів. Адже одні використовують звичайні пелюстки капусти, інші – виноградне листя, гичку з буряка, і навіть пекінську капусту тощо. Начинка теж може бути різна: пшоно, рис, гречка і навіть картопля.

Після перегляду флешмобу всім захотілося приєднатися до популяризації голубців.

Зібравши всі документи – листи, згоди та інше, працівники Вінницького ОЦНТ вирішили подати напрацювання на розгляд експертної ради.

Наказом МКІП №719 від 20 грудня 2023 року елемент “Приготування української традиційної страви “Голубці” занесено до Національного переліку, куди увійшла Вінниччина.

В ОВА наголосили, що війна не завадила, а лише підсилила прагнення українців до самоідентифікації.



Переглядів: 397
Поширень: 0

Останні новини