100 шахрайських call-центрів викрили за добу в Україні: один працював з колонії на Вінниччині

СБУ та Нацполіція ліквідували понад 100 шахрайських call-центрів за добу. Багатоетапну спецоперацію провели по всій території України. Зловмисники працювали з колонії на Вінниччині. 

Про це повідомляють у СБУ. 

"Через call-центри викрадали персональні дані і заощадження українців та іноземних громадян. Зловмисники пропонували своїм жертвам «заробити на біржі», «інвестувати» кошти у криптовалюту або отримати сумнівний «прибуток» від ставок у гральному бізнесі. Також фігуранти вигадували приводи, на кшталт «ваш близький скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб розрахуватись» або «допомагаємо переїхати з районів ведення бойових дій». Крім того, викриті call-центри діяли під виглядом онлайн-казино, відомих брокерських компаній та букмекерських контор. У процесі виманювання коштів зловмисники збирали особисті дані про своїх клієнтів, у тому числі паспортні відомості, номери телефонів тощо. У подальшому ця інформація могла потрапляти до російських спецслужб, які використовують їх для дистанційного вербування нових агентів", - йдеться у повідомленні.

На Вінниччині call-центр діяв в одній із виправних установ області. Його організував так званий «смотрящий» за колонією, причетний до російського криміналітету.

«На рахунку» зловмисників майже 70% усіх шахрайських схем, які коли-небудь застосувались до одного із провідних держбанків України. Майже 30 в’язнів тюрми обдзвонювали вкладників фінустанов і під виглядом надання онлайн послуг викрадали у них кошти.

Наразі 10 із фігурантів повідомлено про підозру за декількома статтями Кримінального кодексу, серед них: ⁠ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній) та ⁠⁠ст. 255-1 (встановлення або поширення злочинного впливу).

На Дніпропетровщині знешкоджено злочинну організацію, учасники якої збирали відомості про полонених воїнів ЗСУ, а потім виманювали гроші у їхніх родичів, а в Черкаській області затримано організатора місцевого call-центру, який працював на підсанкційну компанію «Яндекс».



Переглядів: 575
Поширень: 0

Останні новини