Фінансуємо ворога? Як український книжковий бізнес співпрацює з росією

OSINT-спільнота Molfar спільно з медіа «Сенсор» провели розслідування про те, які видавництва та книгарні продовжують вести бізнес із країною-агресором.

Станом на квітень 2023 року дев’ять українських книгарень продавали менше 50% україномовної продукції у онлайн-магазинах, зокрема: Grenka, LiderBooks, «Лавка Бабуин», Bookovka, «Книжкова Лавка», GoodBooks, Bizlit, «Книгосклад» та «Книжковий дім», за даними Держкомтелерадіо.

 

У 2003 році російська компанія «Ексмо-АСТ» та український підприємець Ярослав Маринович заснували ТОВ «Ексмо-Україна». У 2014 році Маринович заявив, що не має жодних звʼязків з РФ, а «Ексмо-Україна» перейменували в  «Дистрибуційну Книготорговельну Компанію», співзасновником якої залишався Маринович до 2016 року. «Тоді звʼязок з Росією підтримували через видавництва Bookchef, «Форс Україна» та інтернет-магазин Book24.ua», – пише Molfar.

Маринович переписав бізнес на пенсіонерку з Харкова – Людмилу Олексіївну Божко, якій наразі 81 рік. В своїх в соцмережах жінка підписана на групи, що пропагують підтримку Путіна і Росії.

Наразі Людмила Божко також володіє ТОВ «Форс Україна», яке керує видавництвами «Форс Україна», Bookchef, а також інтернет-магазином Book24.ua. До повномасштабного вторгнення «Форс Україна» імпортувала книги від російських видавців – переважно з холдингу «Ексмо».

Bookchef належить Андрію Плєхову, а інтернет-магазин Book24.ua – його дружині Наталії Плєховій. Molfar дізнались, що Наталія Плєхова є дочкою Людмили Божко.

«За даними YouControl, усі троє осіб є громадянами України. Але, результати спільного дослідження, доводять, що Наталія Плєхова має російське громадянство», – коментує Molfar.

Bookchef – проєкт «Форс Україна». Його власником є Андрій Плєхов, який має карту російського «Сбербанку». Книжки Bookchef надруковані в Україні у 2022 році, продаються на російській платформі WildBerries.

Також видання Book24.ua виграло вісім державних тендерів на суму 102 000 гривень. А видавництво Bookchef – дев'ять державних тендерів на загальну суму 196 300 гривень впродовж 2021–2023 років.



Переглядів: 494
Поширень: 0

Останні новини