Уже 70 тисяч медпрацівників в Україні можуть допомогти з ментальними проблемами

Суспільне пише, що на початок 2024 року майже 70 тисяч медичних працівників пройшли навчання за спеціалізованою програмою ВООЗ і можуть допомагати пацієнтам щодо питань ментального здоровʼя. Серед них — 16 тисяч лікарів "первинки".

Про таке повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Медпрацівники навчалися за програмою mhGAP від Всесвітньої організації охорони здоров'я. Програма запущена ВООЗ у 2008 році та впроваджується у понад 100 країнах світу. Мета mhGAP — покращити доступ до послуг з ментального здоров’я, залучаючи неспеціалізованих працівників первинної ланки: сімейних лікарів, терапевтів, педіатрів, медсестер і медбратів, фельдшерів, керівників медзакладів тощо.

Із підготовленим працівником можна обговорити такі стани як порушення сну, тривалу відсутність апетиту, тривогу, нав'язливі думки про те, що може статися щось погане. У міністерстві наголошують, що насамперед це важливо у випадку із сімейними лікарями. Українці саме до них звертаються насамперед, якщо виникають якісь проблеми зі здоров'ям. Ментальне та фізичне здоров'я впливають одне на одного. Тож МОЗ радить розповідати про проблеми лікарям "первинки". За потреби сімейний лікар перенаправить вас до вузького фахівця.

"Якщо ви відчуваєте відчай, тривогу, роздратованість, тривалу втому, порушення сну, але водночас вас лякають слова «психолог», «психіатр», «психотерапевт» — ви можете (і я дуже раджу це зробити) звернутися до сімейного лікаря", — зауважив голова МОЗ Віктор Ляшко.



Переглядів: 414
Поширень: 0

Останні новини