У Мінсоцполітики повідомили, яка буде процедура протезування військових, цивільних і дітей

Радниця міністерки соціальної політики Олена Кульчицька поінформувала, що на забезпечення допоміжними засобами реабілітації цього року в Україні виділено понад 4,5 мільярда гривень і наразі немає потреби збирати гроші для тих, хто потребує протезування. За її словами, протез можна отримати за рахунок коштів держбюджету, як повідомляє

Про це Олена Кульчицька розповіла в ефірі "Українського радіо".

"Насамперед хочу сказати, що протезування всіх, хто потребує в Україні протезів, є безоплатним і оплачується коштом державного бюджету. В Україні функціонує загальна програма для будь-яких категорій осіб: для осіб літнього віку, осіб з інвалідністю, для дітей, для військовослужбовців, для постраждалих внаслідок віни. Для військових програма забезпечує первинне протезування. А для всіх інших – це стандартна програма, яка оплачує виготовлення протеза, його технічне обслуговування, ремонт і заміну впродовж життя. Для військових додатково є програма забезпечення виробами підвищеної функціональності. Це так звані біонічні протези. Вони дорогі. Вартість одного виробу сягає 2 мільйонів гривень, але вони забезпечують вищу функціональність", — пояснила урядовиця.

За її словами, після того, як людина отримала необхідні довідки від лікарських органів, вона може самостійно звернутися за забезпеченням протезу.

"Це може були ЦНАП, і управління соцзахисту в громаді чи держадміністрації. Також можна подати документи через електронний кабінет особи з інвалідністю. Він функціонує на порталі Централізованого банку даних із проблем інвалідності Міністерства соціальної політики. У 2024 році з'явилися додаткові опції – це можливість звернутися напряму до територіального відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю. І для осіб, які перебувають у реабілітаційних відділеннях – через соціального працівника цього відділення, або через працівника територіального відділення Фонду соцзахисту. Ми передбачили, що такі працівники повинні відвідувати раз на два тижні заклади охорони здоров'я, де проходять реабілітацію особи, які потребують протезування. Відповідно, ці документи вони збирають і подають для забезпечення осіб. Далі ці документи вносяться в електронну базу і людина отримує електронне направлення", — сказала Кульчицька.

Вона додала, що перелік документів теж "максимально спрощений".

"Для цивільних, якщо людина постраждала внаслідок війни, потрібна довідка лікарсько-консультативної комісії, паспорт й ідентифікаційний код. Для військових – паспорт, код, рішення ВЛК і довідка про обставини травми. Це важливо, бо для військових вартість протезування збільшується втричі порівняно з цивільними громадянами. Якщо особа має право на пільги як ветеран військової служби, то теж подається посвідчення. Тобто інші документи подаються за наявності. І, як я вже сказала, право на забезпечення тепер може підтверджуватися і висновком мультидисциплінарної реабілітаційної команди. Це єдина уніфікована форма для всіх органів, які видають такий документ. Тобто в одному документі, в одному висновку кожен із суб'єктів, який визначає потребу в забезпеченні, вписує всі ті засоби реабілітації, які людині будуть потрібні. Наприклад, милиці, протез, колісне крісло", — розповіла заступниця міністерки соцполітики.

Щодо протезування дітей, Кульчицька пояснила, що "раніше для дітей протези чомусь визначалися за суттєво нижчою ціною".

Це не покривало реальний запит, тому що насправді дітям потрібні більш функціональні протези, бо діти активні, багато рухаються, вони швидко ростуть і їм потрібно частіше змінювати протези. Тому у 2024 році ми прирівняли граничну вартість протезів для дітей до цін для дорослих. Бо фактично використовуються одні й ті ж комплектуючі. Просто під ріст дитини підганяються певні компоненти, залежно від росту і ваги. Тому сподіваємося, що в цьому році вже більше буде задоволений запит на протезування дітей", — сказала вона.

Урядовиця також зауважила, що із випадками вимагання грошей за протезування відомство не стикалося.

"Люди чи з власної ініціативи, чи з недостатньої поінформованості дійсно оголошують збори. Але ми активно закликаємо і роз'яснюємо, що немає потреби такі збори проводити, бо грошей виділено достатньо. Протезування в Україні здійснюється з тих самих комплектуючих і такими самими методами, що й за кордоном. Тому немає потреби й особливо намагатися потрапити на протезування за кордоном", — сказала Кульчицька.


Теги: Україна

Переглядів: 426
Поширень: 0

Останні новини