У міжнародному конкурсі духової музики VIN VENTI за перемогу змагались 120 юних музикантів

Другий Міжнародний конкурс духової музики VIN VENTI відбувся у Вінниці на минулому тижні. Впродовж трьох днів дзвінкі звуки труб, тромбонів, туб, кларнетів, гобоїв, саксофонів сповнювали місто. Організатори конкурсу, а це Вінницька міська рада, департамент культури Вінницької міської ради і ГО «Простір майбутнього», зуміли забезпечити якісну і насичену програму для юних виконавців, їх викладачів та членів журі, які приїхали з різних куточків нашої держави та зарубіжжя.

VIN VENTI – це не просто конкурс, це – культурно-мистецький проект, який включав у себе конкурсні прослуховування, майстер-класи, спілкування з професійними музикантами, два тематичні концерти у Вінницькій обласній філармонії ім. М. Д. Леонтовича, концерт у Католицькому Костелі, виставку духових інструментів та круглий стіл на тему «Актуальні питання розвитку духового інструментального мистецтва».

Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI» проводився у Вінниці вдруге, а у 2016 році він відбувався у статусі Відкритого конкурсу. Торік у ньому взяли участь 55 музикантів, цього року надійшла 121 заявка.

Конкурс відбувся за підтримки Генерального консульства Республіки Польща у Вінниці, закладу «Вінницька дитяча музична школа №1», управління культури і мистецтв Вінницької ОДА та Державного науково-методичного центру змісту культурно-мистецької освіти. Меценатами конкурсу стали МП ВКПФ «Вікторія», магазин музичних інструментів «Метроном» і компанія «Комора», що влаштувала тестування і демонстрацію духових музичних інструментів і аксесуарів від провідних європейських і американських брендів.

У двох номінаціях – дерев’яні духові інструменти та мідні духові інструменти – учасники змагались у трьох категоріях: молодша – до 12 років, середня – від 13 до 15 років, старша група – від 16 до 19 років. Всі виступи оцінювало професійне журі, що складалось з відомих музикантів України і Польщі.

Головою журі у номінації «Дерев’яні духові інструменти» був Михайло Мимрик – декан оркестрового факультету НМАУ ім. П. І. Чайковського, а головою журі у номінації «Мідні духові інструменти» – Томаш Слюсарчик – професор, викладач гри на трубі в стилі бароко музичної Академії Кракова, Університету музики Ф. Шопена, музичної Академії ім. Ф. Нововейського міста Бидгоща.

Всього членів журі було 8, і всі вони провели майстер-класи для учнів та викладачів мистецьких навчальних закладів міста та для учасників конкурсу. Томаш Слюсарчик, взагалі, надавав консультації всі три дні свого перебування у нашому місті. А його колега, органіст Даніель Прайзнер, (23-го листопада  він дав концерт із Слюсарчиком у костелі), – спеціаліст по виконанню творів Й. С. Баха, – в рамках конкурсу ще й дав майстер-клас для піаністів міста.

Варто зазначити, що приїзд до Вінниці таких прекрасних польських музикантів не відбувся би без підтримки Генерального консульства Республіка Польща у Вінниці, зокрема консула Дамяна Цярцінські, та ГО «Центр розвитку і партнерства «Полонія». Ця підтримка була дуже цінною для організаторів, а співпраця значимою, як доказ дружби між Україною та Польщею у рік 100-річчя відновлення Незалежності Польщі.

Чимало приємних хвилин всім, хто пов’язаний з конкурсом, та іншим любителям мистецтва приніс і концерт барокової музики, що відбувся у стінах філармонії. У супроводі Академічного камерного оркестру «Арката» виступали знані майстри: Аркадій Войнов (флейта, Україна) і Томаш Слюсарчик (барокова труба, Польща). Майстерне виконання ними найскладніших музичних творів епохи бароко та їх виконавський артистизм зробило цей вечір справді незабутнім.

І ось хвилюючі моменти конкурсних виступів позаду. 120 солістів-інструменталістів, які представляли свої мистецькі школи, музичні коледжі та академії, виходили на сцену у старовинних стінах ВДМШ №1 і, приборкуючи хвилювання, вражали поважне журі своїми талантами. Для всіх фіналістів конкурсу визначною подією став урочистий Гала-концерт переможців. Сюрпризом для учасників стало те, що грошовий призовий фонд, в порівнянні із заявленим у «Положенні конкурсу», був значно збільшений, тому нагороджених виявилось набагато більше ніж очікувалось. 

Так  учасники конкурсу, які увійшли у число лауреатів,  отримали 19 грошових премій (від 500 до 3000 грн.) від Вінницької міської ради, 6 премій по 500 грн. та одне Гран-Прі на суму 3000 грн. від мецената конкурсу – Валерія Погребняка, 6 премій по 500 грн. від ГО «Простір майбутнього» та одну премію від члена журі конкурсу Ярослава Фіськова.

Також кращі виконавці отримали спеціальні призи від Генерального консульства Республіка Польща у Вінниці, від Валерія Поргебняка, і від магазину музичних інструментів «Метроном». Призами стали важливі і корисні для юних музикантів речі – мундштуки, тростини, чохли та багато інших цінних аксесуарів для юних виконавців на духових інструментах (всього близько сорока позицій). Розподіляючи призи, організатори та члени журі намагались врахувати специфіку кожного інструменту переможців, а також тих, хто увійшов в число найсильніших. Молоді музиканти отримали справді заслужені винагороди!

Другий Міжнародний конкурс духової музики VIN VENTI, який відбувся 21- 23 листопада у місті Вінниця, став ще однією «культурною візитівкою» міста на загальноукраїнському та міжнародному рівнях. Саме такі конкурси формують музичне майбутнє нашої країни! А значить через рік знову приємні звуки духових лунатимуть у нашому місті!



Переглядів: 4823
Поширень: 6

Останні новини