Знеболююче, яке здається безпечним, може мати небезпечні побічні ефекти

Люди вживають безрецептурні знеболюючі, щоб самостійно подолати зубний, головний, менструальний та інший вид "повсякденного" болю. Вчені, однак, застерігають, що такі препарати не лише полегшують страждання, але також сприяють небезпечній поведінці. Про це пише medicalanswers.com.ua.

Експерименти нового дослідження включали понад 500 студентів університетів. Одна група отримувала плацебо, тоді як іншій було надано одноразову дозу ацетамінофену (1000 мг, рекомендовану для дорослих). Цей препарат відомий також як парацетамол та входить до складу поширених анальгетиків.

За результатами спостережень і аналізів виявлено, що дія ліків, спрямована на зменшення болю, також впливає на різні психологічні процеси. Зокрема, вони знижують сприйнятливість до оточуючих почуттів (емпатії) та приглушують когнітивні функції. Серед них гірша працездатність пам'яті, сповільнення розумових функцій і інші.

Біолог з Університету штату Огайо Болдуін Уей додає, що ацетамінофен призводить до зменшення відчуття негативних емоцій у людей при розгляді ризикованих дій. Іншими словами, люди або не відчувають страху, або його рівень значно знижений. У деяких випадках це може спонукати до необдуманих дій, що мають серйозні наслідки.

Вчені планують продовжити дослідження, вважаючи, що необхідно отримати більше інформації про вплив парацетамолу на організм людини. Це допоможе точніше визначити ризики від його вживання.



Переглядів: 464
Поширень: 0

Останні новини