У центрі реабілітації «Гармонія» відтепер надають психологічну допомогу всім віковим категоріям клієнтів: деталі

Вінницький центр реабілітації ім. Раїси Панасюк активно працює у напрямку психологічної реабілітації, надаючи терапевтичні зустрічі для різних вікових груп. З 8 лютого вони розпочинають групи психологічної підтримки для дітей, що означає, що тепер у центрі надають психологічну допомогу всім віковим категоріям клієнтів.

За інформацією Вінницької міської ради, група психологічної підтримки для молоді існує з 2021 року, а для підлітків такі групи почали діяти з грудня 2023 року. Починаючи з 8 лютого, вперше буде проведена психологічна зустріч для дітей, розширюючи охоплення психологічної підтримки в центрі реабілітації "Гармонія" на всі вікові групи клієнтів.

Групи психологічної підтримки проводяться щотижня за розкладом і очолюють їх досвідчені психологи центру, Марія Кулик і Микола Чорнобривенко. Теми для терапевтичних сесій обираються враховуючи вікові особливості та потреби клієнтів.

Зокрема, при роботі з молоддю основними темами є взаємини з оточуючими, усвідомлення інвалідності в суспільстві та емоції, пов'язані з воєнними подіями. Для дітей основною темою є взаємодія з ровесниками та батьками. Велика увага приділяється і підліткам.

«Підлітковий вік, як відомо, це складний вік: ти вже не дитина, але ще не дорослий. Зі змінами у свідомості, у своєму тілі пов’язані багато переживань. Особливо це може бути складно для підлітків з інвалідністю. Це все ми проговорюємо з клієнтами, щоб вони пройшли цей складний період життя з мінімальним стресом», – розповідає психологиня центру реабілітації «Гармонія» Марія Кулик.

На групах психологічної підтримки підлітків також навчають давати раду з повсякденним стресом, розповідають, як стрес впливає на тіло і на нашу свідомість. Багато говорять також про переживання, пов’язані з війною.

Психологічні розмови проходять у груповому форматі. У групі зазвичай від 7 до 15 учасників. За словами психологині центру реабілітації «Гармонія», груповий формат – це ніби маленька модель суспільства.

«Консультації саме у груповому форматі дають можливість клієнтам навчитися спілкуватися. Так ми можемо ефективніше пропрацювати теми, які найбільше турбують клієнтів в плані соціалізації, наприклад, як спілкуватися з однолітками, знаходити спільну мову з батьками», – зазначає Марія Кулик.

Основний принцип груп психологічної підтримки – конфіденційність, таємниця терапії. Все, що було проговорено в групі – там і лишається, не виноситься назагал.

«Наше коло на заняттях – це безпечне місце, де клієнти можуть говорити всі свої думки, не боячись того, що хтось сторонній про це дізнається», – зауважує Марія Кулик.

Психологи використовують різні методики залежно від запиту групи. Це можуть бути і розмовний формат (дискусійна бесіда), і психологічні ігри, і практичні техніки.

Актуальний розклад груп психологічної підтримки можна знайти на фейсбук-сторінці Центру реабілітації «Гармонія». Щоб стати клієнтом Вінницького міського центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями «Гармонія» імені Раїси Панасюк, телефонуйте за номером (0432) 507-504 або звертайтесь за адресою: м. Вінниця, вул. В. Винниченка, 5.



Переглядів: 331
Поширень: 0

Останні новини