Утримував людей в морозильних камерах аеропорту Гостомеля та катував: офіцеру росгвардії повідомлено про підозру

За процесуального керівництва Київської обласної прокуратури, заступнику командира по роботі з особовим складом загону мобільного особливого призначення «Ратибор» управління росгвардії по Красноярському краю було оголошено підозру у вчиненні порушень законів та звичаїв війни згідно з ч.1 ст. 28 ч. 1 ст. 438 КК України.

За інформацією Офісу Генерального прокурора, під час окупації Гостомеля у березні 2022 року підозрюваний разом із своїми підлеглими утримував на території авіаційного підприємства приблизно 100 осіб. 

Вони були поміщені у трьох непрацюючих морозильних камерах. У найменшій камері, площа якої становила 6 квадратних метрів, перебувало 15 осіб, в той час як у найбільшій камері знаходилось близько 30 або більше людей. Серед утримуваних були як цивільні особи, так і військовополонені. Ці люди не мали необхідної медичної допомоги та достатнього харчування, багато з них постійно перебували із зав’язаними очима. 

Температура в цих приміщеннях була надзвичайно непридатною для проживання. Крім того, тут відсутня була вентиляція, освітлення, місце для сну та санвузли.

Утримувані були побиті руками, ногами, а також використовувалися удари  прикладом автоматичної зброї. Крім цього, вони піддавалися катуванням електричним струмом, їм обмежувався доступ повітря (на голови одягали поліетиленові пакети) та імітували розстріл. Цими забороненими методами окупанти намагалися отримати від жертв інформацію про військово-політичне керівництво України, Збройні Сили України та осіб, які брали участь в АТО/ООС.

Потерпілі перенесли серйозні тілесні та психологічні травми.

Досудове розслідування проводиться слідчими ГУ Нацполіції в Київській області за оперативного супроводу ГУ СБУ у м. Києві та Київській області та ГУ Нацполіції в АР Крим.


Теги: війна

Переглядів: 360
Поширень: 0

Останні новини