Новорічні подарунки: правила оподаткування

Незабаром розпочнуться свята, тож чимало роботодавеців куплятимуть для дітей своїх працівниківноворічні подарунки . Як бути з їх оподаткуванням?

Вартість подарунку дітям працівників у межах 930,75 грн не оподатковується податком на доходи фізичних осіб (ПДФО) та військовим збором. Якщо ж подарунок коштує більше, то всю суму подарунку доведеться оподаткувати ПДФО та військовим збором.

ЄСВ не обчислюється із вартості розданих подарунків, оскільки такі подарунки надаються працівникам для їхніх дітей до свята – Нового року. Це встановлено п. 8 розд. ІІ Постанови КМУ № 1170.

Оподаткування податком на додану вартість новорічних подарунків регулює спеціальний Закон №2117, який діє лише в ці святково-казкові дні - щорічно в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. Відповідно до ст. 2 цього закону, операції з продажу виробничими та торговими підприємствами дитячих святкових подарунків звільняються від оподаткування ПДВ. Тож на роботодавця-платника ПДВ продавцем святкових дитячих подарунків буде складено та зареєстровано в ЄРПН ПН на звільнену операцію. Зверніть увагу: під дитячими святковими подарунками в цьому Законі розуміють набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8% прожиткового мінімуму для працездатної особи, встановленого законом на 1 січня звітного податкового року. Тож пільга з ПДВ в 2018 році передбачена лише для тих новорічних подарунків, чия вартість не перевищує 1762 грн х 8% = 140,96 грн.

Що стосується податку на прибуток, то серед затверджених розділом ІІІ Податкового кодексу немає податкової різниці, яка виникає при операціях з безоплатної роздачі майна фізособам. Тож незалежно від обсягу річного доходу платника податку на прибуток і обов’язку (чи права) проводити коригування фінансового результату, витрати на придбання і видачу новорічних подарунків враховуються при його визначенні за правилами бухгалтерського обліку.



Переглядів: 7832
Поширень: 0

Останні новини