Що буде за ігнорування повістки: представник ТЦК та СП повідомив наслідки неявки до військкомату

У ТЦК пояснили, які наслідки чекають на військовозобов'язаних, які не з'являються після отримання повістки. В Україні продовжується мобілізація, і військовозобов'язаним, які ігнорують повістки, загрожує штраф або ув'язнення.

Про це пише прес-служба ТСН.

Якщо військовозобов'язаний не з'являється у військкоматі після отримання повістки для оновлення даних, це розглядається як порушення правил військового обліку, і складається протокол про адміністративне порушення.

"Це тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподатковуваних мінімумів, тобто, 850-1700 гривень", - пояснив речник Полтавського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) майор Роман Істомін. 

Аналогічний розмір штрафу передбачений і за повторне правопорушення. Після цього може наступити кримінальна відповідальність.

"Але ні сплата штрафу, ні умовний термін покарання, ні відбуття ув’язнення не звільняють від мобілізації", - зазначив Істомін.

Якщо особа оновила свої військово-облікові дані, пройшла ВЛК і була визнана придатною до служби у воєнний час, але не з'явилася за бойовим розпорядженням до пункту збору, це може трактуватися як ухилення від мобілізації.

"Вона вже військовослужбовець, який потрібен на певній ділянці фронту, а вона просто зникає. У цих випадках застосовується ст. 336 КК України "Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період". Це карається позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років", - додав представник ТЦК та СП.



Переглядів: 400
Поширень: 0

Останні новини