На Вінниччині затримали дезертира, який передавав інформацію росіянам і планував втекти у Придністров'я

Служба безпеки успішно перехопила агента російської федерації, який збирав розвіддані про Сили оборони на східному фронті України. Після виконання ворожого завдання на Донеччині, зловмисник виїхав до Вінницької області, але його спроба "евакуюватися" до Придністров'я була зупинена.

Поліція затримала чоловіка, коли він  готувався перетнути прикордонну річку, використовуючи гідрокостюм і ласти. Затриманим виявився житель Дніпропетровської області, який отримав освіту в московському державному університеті в середині «нульових» і здобув диплом юриста.

За наявною інформацією, під час навчання чоловік опинився в полі зору російської спецслужби. Після закінчення російського університету та повернення в Україну він не здійснював жодної розвідувальної діяльності на користь росії.

Проте ситуація змінилася після початку повномасштабного вторгнення. Згідно з розслідуванням, у 2023 році він звернувся до місцевого військкомату та був мобілізований до однієї з бригад Збройних Сил України.

Після призначення до військового з'єднання його було направлено на позиції українських військ у районі Бахмута.

Прибувши на прифронтову територію Донеччини, чоловік почав передавати окупантам інформацію про місцезнаходження та рух підрозділів Збройних Сил України неподалік від передової.

Він передавав розвідувальну інформацію у ворожий чат-бот, який обслуговували представники воєнної розвідки рф.

Після кількох контактів з російською спецслужбою агент зрозумів, що його очікує неминуче покарання, і вирішив втекти з району базування свого підрозділу.

Після цього він скористався таксі та дістався до прикордоння Вінниччини з метою потрапити до невизнаного Придністров'я, де мав намір приховатися від правосуддя.

Наразі слідчі СБУ повідомили зловмиснику про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України, зокрема йдеться про:
▪️ ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану);
▪️ ⁠ч. 4 ст. 408 (дезертирство).

Наразі він перебуває під вартою. Йому загрожує довічне ув’язнення.


Теги: війна

Переглядів: 246
Поширень: 0

Останні новини