ООН оприлюднила звіт про катування українських бійців у полоні рф (інформація може шокувати людей із вразливою психікою)

Українські військові в російському полоні, стикаються із жахом та катуваннями. Наші військовослужбовці, яких тримали під вартою та піддавали тортурам в декількох установах позбавлення волі, поділилися своїм жахливим досвідом. Їм ламали кістки, вибивали зуби, погрожували зґвалтуванням та катували електричним струмом. Про це йдеться у звіті Незалежної міжнародної комісії ООН, спрямованому на розслідування порушень в Україні. ООН засудила жорстоке та нелюдське поводження з ними в росії.

Подальша інформація була оприлюднена на порталі informator.ua

Катування відбувалися як з метою отримання інформації, так і для покарання. Крім того, над військовополоненими здійснювали сексуальне насилля. Члени російського «спецназу» федеральної служби виконання покарань та працівники виявилися головними мучителями. Згідно з розповідями потерпілих, в допитах брали участь і співробітники фсб.

У більшості досліджених випадків, коли росіяни окуповують населені пункти в Україні вони масово затримують українських військових. Їх переміщували та утримували у в'язницях протягом тривалого часу, від 9 до 15,5 місяців у семи різних місцях на рф та в самій Україні.

Серед цих місць у росії були СІЗО № 1 у Курську, СІЗО № 2 у Старому Осколі та виправна колонія № 6 у Валуйках Бєлгородської області, а також виправна колонія №1 у Донському Тульської області. Комісія з'ясувала інформацію про аналогічне поводження в інших місцях утримання волі.

Виправна колонія №1 у Донському

Жорстокість та безжалісність цих вчинків призвели до серйозних фізичних і психологічних травм. Один з українських військових, якого тримали під вартою та катували у кількох установах позбавлення волі, поділився своїм страшним досвідом у колонії №1 у Донському.

За його словами, працівники фспв били його перед і після допиту, що призвело до перелому ключиці, примушували довго стрибати на місці попри операцію на нозі, що спричинило розвиток гангрени. У ізоляторі його били по сідницях, викликаючи кровотечу з заднього проходу. У колонії його били по обличчю, а ногу травмували до крові. Також відбили кілька зубів.

Втративши надію, він намагався покінчити з собою, за допомогою уніформи у камері, але його спіймали й били, поки не зламали куприк і палець ноги. Також його два тижні піддавали електричному струму. Після визволення з полону військовий пройшов крізь 36 госпіталізацій, щоб вилікувати рани.

Один з тих, хто це пережив, розповів, що під час цих знущань злочинці насміхалися й запитували: «Коли ти нарешті помреш?»

Були випадки застосування електричного струму до різних ділянок вологого тіла, наприклад, у душі. Ще один військовослужбовець розповів, що він та інші полонені перебували у шоці.

«Це було жорстоко. Це було неймовірно болісно. Практично все моє перебування там я лежав на підлозі, мої рани кровоточили, але ці безжалісні особи лише сміялися та вимагали, щоб я стояв», розповів колишній військовополонений.

Колишні затримані також розповіли про погрози зґвалтування, неприпустимі дотики під час перевірок порожнин тіла та жорстокі катування статевих органів. Один з чоловіків, який страждав від побиття та ураження струмом статевих органів, повідомив, що кати хотіли відрізати йому пеніс, щоб «він не міг мати дітей». Потерпілі також згадали інші методи катувань, які були визначені Комісією.

Українські військові, яким вдалося вижити після полону у руках «вагнерівців», у 2023 році надали свідчення про ці жахливі події. Боєць з 17-ї бригади ЗСУ розповів, як був свідком масового вбивства українських полонених.Йому та ще двом вдалося вижити, тоді як інших 17 осіб було вбито. Інший військовий поділився, що «вагнерівці» показали йому голови двох вбитих українців та погрожували відрізати голову і йому. Ці випадки були не винятком, а системним явищем.



Переглядів: 468
Поширень: 0

Останні новини