З квітня українці зможуть подавати заяви про пошкоджену нерухомість через Дію: як це працюватиме

Українці зможуть в кілька кліків подавати заяви Українці зможуть в кілька кліків подавати заяви в Міжнародний реєстр збитків через Дію.через Дію.

Михайло Федоров, Міністр цифрової трансформації України, підписав угоду з виконавчим директором міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією рф проти України, Маркіяном Ключковським.

Дія стає важливою частиною передачі і відображення масштабів збитків від російської агресії. Українці вже з квітня через Дію зможуть подати заяву про пошкоджені або знищені квартири, будинки, дачі тощо, якщо є Акт про обстеження від місцевої влади. Потім буде можливість подати заяви в Реєстр, якщо не звертались до місцевої влади, – зазначає Федоров.

Це перший кейс міжнародного обміну даними, до якого долучається Дія. Пізніше можна буде подавати через застосунок заяви про вимушене переміщення, шкоду життю, здоровʼю, тортури та сексуальне насильство, а ще згодом — про шкоду інфраструктурі. В той же час бізнес зможе звернутись із заявами про відшкодування збитків.

Міністерство юстиції працює над досить складним і тривалим процесом репарацій, а Дія допомагає зробити процес подання заяв до реєстру простим, доступним і безпечним, пише Міністр Мінцифри.

Трошки поясню, що це за Реєстр. Його створили під егідою Ради Європи у травні минулого року. На сьогодні до Реєстру долучилися 43 країни та ЄС, в тому числі США, Японія та Канада. Головна мета Реєстру — зафіксувати всі заяви про шкоду, яку завдала війна, щоб росія виплатила Україні та українцям справедливі репарації. 

Україна з міжнародними партнерами працює над створенням механізму, який конвертує інформацію з Реєстру в рішення про виплати компенсації Україні і тим, хто постраждав від війни.



Переглядів: 434
Поширень: 0

Останні новини