«Кожна дитина повинна мати сім’ю»: історія прийомної родини Житників з Вінниці, в якій виховують шестеро дітей

У Вінниці є 14 сімей з прийомними дітьми, серед них й родина Житників. Оксана та Віталій виховують шестеро дітей, з яких троє є прийомними. Ці діти пережили складні часи, вони втратили піклування власних батьків, але знайшли велику любов та турботу в сім'ї Житників.

Оксана та Віталій одружені понад 25 років. Вони мають двох дорослих доньок, які живуть за кордоном. Проте в домі Житників завжди шумно і весело: там живуть ще шестеро діток. Найстаршій – Марії – 16 років, а наймолодшій – прийомній донечці Вікторії – усього 5 рочків. Батьки зізнаються, що інколи і самі плутаються в іменах та віку дітей, проте, люблять усіх своїх діток однаково і різниці між ними не роблять.

«Ми досить довго думали і зважували перед тим, як створити прийомну сім’ю. Розуміли, що це велика відповідальність. Але вирішили зробити добру справу», – говорить батько родини, Віталій Житник. Його дружина Оксана додає:

«Хочеться, щоб кожна дитина мала сім’ю, піклування. Найголовніше – коли тебе люблять, коли ти знаєш, що тебе чекають вдома рідні люди, з якими ти можеш поділитися і своїми радощами, і проблемами. Ми хотіли, щоб дітки відчули, що вони потрібні, що їх чекають і люблять».

Прийомну родину Житників створили на підставі рішення виконкому ВМР від 15 листопада 2018 року. Тоді до них влаштували Юлю, якій було 3 роки. Зараз дівчинці вже майже дев’ять. Разом з одноліткою-сестрою Соломією, Юля ходить до другого класу.

«Ми любимо кататися на велосипедах, веселитися разом. Можемо обмінятися чимось, подарувати подарунок. Я люблю малювати листівки і дарувати їх», – говорить Юля.

У 2019 році родина всиновила хлопчика Костею, який після смерті опікуна потребував сім'ї. Тоді Кості було 8 років. А зараз – це 13-річний юнак, який навчається у сьомому класі, любить фантастику та комп'ютерні ігри. Чотири роки тому до прийомної сім’ї влаштували Вікторію, якій тоді було всього 2 роки. Зараз дівчинці 5 і це, за зізнанням її братів і сестер, найвеселіша і найактивніша дитина в родині. Разом родина проводить багато часу. До війни часто подорожували, а зараз – ходять на спільні прогулянки, дивляться фільми, разом готують, катаються на велосипедах.

Велика родина Житників

Родина Житників отримує соціальну послугу «Соціальний супровід сімей, в яких виховуються діти-сироти і діти, позбавлені батьківського піклування» у Вінницькому міському центрі соціальних служб.

«З родиною Житників ми познайомилися давно, коли вони ще були кандидатами у прийомні батьки. Допомагали їм зі збором документів, відповідали на всі питання. Таким чином, Оксана та Віталій зверталися тричі, адже взяли троє діток на виховання. За кожною прийомною сім’єю закріплений фахівець із соціальної роботи, який на постійній основі надає послугу соціального супроводження. Родину навідують за місцем проживання, надають весь комплекс послуг за державним стандартом», – зазначає заступниця директора Вінницького міського центру соціальних служб Оксана Бровчук.

Більше про родину Житників можна дізнатися тут.

«У 14 прийомних сім’ях Вінницької громади виховують 18 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також чотири особи з їхнього числа – вони вже досягли 18 років і не є дітьми, але навчаються у ЗВО і мають право продовжувати проживати в цих сім’ях. Одну з прийомних сімей створили цьогоріч. Також у нашій громаді є гарний приклад створення дитячого будинку сімейного типу, де виховують шестеро дітей, позбавлених батьківського піклування, та патронатної сім’ї», – зазначила начальниця Служби у справах дітей Вінницької міської ради Людмила Шафранська.

Ще одна з прийомних сімей Вінниці – родина Дякунів. Фото: Суспільне Вінниця

Загалом існують різні форми сімейного виховання: опіка та піклування, прийомна сім’я, а також патронатна сім’я. Нагадаємо, патронатна сім’я покликана допомогти дитині та її сім’ї подолати життєві труднощі, забезпечити захист прав дитини, яка через складні життєві обставини тимчасово не може проживати разом з батьками або законними представниками. Більше про те, як стати патронатним вихователем, тут.

Для отримання інформації про те, як можна стати кандидатом у прийомні батьки, опікуни, піклувальники, патронатні вихователі, звертайтеся до Служби у справах дітей ВМР за номером телефону: 65-10-71.

Джерело: ВМР



Переглядів: 378
Поширень: 0

Останні новини