У Вінниці розроблять графік проведення щеплень тварин від сказу: деталі

Сьогодні, 3 квітня, відбулась нарада голів квартальних комітетів Асоціації органів самоорганізації населення Вінниці. Спільно запрошені представники та голови квартальних комітетів вирішили розробити графік щеплень домашніх тварин від сказу, убезпечивши поширення вірусу.

Олександр Сорочан виступає на нараді

Олександр Сорочан, перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області, проінформував присутніх про випадок захворювання на сказ собаки породи алабай, який покусав людей у мікрорайоні Бучми. Внаслідок цього частину території мікрорайону оголосили неблагополучною щодо сказу зоною.

Він запропонував вакцинувати домашніх тварин, щоб вони не стали переносниками хвороби. Щеплення вже зробили близько 520 домашнім тваринам на Бучмах. Подібну практику планують запровадити й в інших квартальних комітетах міста. Профілактичне щеплення тваринам потрібно робити раз на рік.

«Ми вважаємо за необхідне захистити наше місто, мешканців та домашніх улюбленців від небезпечного захворювання. Особливо це стосується тих мікрорайонів міста, які межують з територією лісових масивів. Адже саме там мешкають тварини, які є природним джерелом сказу: лисиці та вовки. Саме в результаті укусу чи контакту зі слиною сказ може поширитися на домашніх тварин», – пояснив Олександр Сорочан.

 Тварини переносять сказ зі слиною та можуть інфікувати людей та інших тварин. Варто вакцинувати своїх домашніх улюбленців

В результаті, було вирішено створити так званий імунний прошарок – велику кількість вакцинованих домашніх тварин. Це потрібно для того, щоб у разі контакту з дикими тваринами, хворими на сказ, домашні улюбленці не захворіли й не передали вірус людям.

Присутнім детально розповіли, як саме буде проходити вакцинація домашніх тварин. На магістральній вулиці квартального комітету розмістять намет. Там працюватимуть фахівці-ветеринари, які й будуть робити щеплення. Його робитимуть вакциною українського виробника «Рабістар». За словами начальника міської державної лікарні ветеринарної медицини Віктора Грущенка, це якісна антирабічна вакцина, здатна захистити від вірусу.

Що стосується безпритульних тварин, то їх вакцинують від сказу працівники муніципального притулку.

За підсумками наради ухвалили рішення розробити графік щеплень домашніх тварин від сказу. У визначені дні тижня та години на території кожного квартального комітету розмістять відповідний намет. Про це сповістять додатково.

Тільки щеплення рятує від сказу. Якщо його не зробити вчасно, інфікований помирає.

Джерело: ВМР



Переглядів: 441
Поширень: 0

Останні новини