У Вінниці відбувся VII Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI»

У Вінниці відбувся Міжнародний конкурс духової музики «VIN VENTI». Організатори мистецької події – Вінницька міська рада, департамент культури міськради, заклад «Вінницька дитяча музична школа № 1» та ГО «Простір майбутнього».

Дерев’яні та мідні духові інструменти, солісти-інструменталісти з України та з-за кордону. Окрім виступів конкурсантів, на заході також проводили майстеркласи від іменитих музикантів та благодійний концерт на підтримку ЗСУ.

«VIN VENTI» 2024

За словами директора конкурсу, голови ГО «Простір майбутнього» Віктора Степанчука, за роки існування цієї події близько 600 юних виконавців на духових інструментах взяли участь у конкурсі, а згодом багато учасників обрали музику своєю кар'єрою.

Метою проєкту є популяризація гри на духових інструментах, виховання молодих талантів, обмін  досвідом, привернення уваги до духової музики, зміцнення престижу української національної школи гри на духових інструментах, налагодження міжкультурних зв’язків з мистецькими закладами України і Європи та підтвердження культурного іміджу Вінниці.

 Один із виступів на «VIN VENTI»

«Ми ініціювали проведення конкурсу на підтримку ЗСУ, тому що війна в Україні показала нам цінність єдності, доброти й співпраці саме навколо важливих і єдино зрозумілих ідей, а особливо у розвитку культури, а це позиціонує українців як сильну європейську націю!» – говорить Віктор Степанчук.

Цього року у культурній події взяли участь 83 солісти-інструменталісти  віком від 9 до 23 років, які грають на дерев’яних та мідних духових інструментах з мистецьких шкіл, ліцеїв та інших навчальних закладів України

Конкурс відбувся в два тури. Учасники представили мистецькі навчальні заклади з різних міст України: Дніпра, Житомира, Івано-Франківська, Києва, Коломиї, Кривого Рогу, Кропивницького, Львова, Одеси, Ужгорода, Харкова, Хмельницького. Учні мистецьких шкіл Вінниччини, міста Бар, Вінниці, Гнівані, Жмеринки, Калинівки та Тульчина.

В залах Вінницької дитячої музичної школи № 1 впродовж трьох днів тривали конкурсні прослуховування та майстеркласи членів журі.

До суддівського складу увійшли провідні педагоги та музиканти України, Франції та Молдови.

Члени журі конкурсу

«Особливе значення в конкурсі має склад експертного журі. Я вдячний кожному за професіоналізм та об’єктивність, адже саме ці їхні якості є запорукою подальшого професійного зростання молодих виконавців та розвитку української духової школи», – підкреслює Віктор Степанчук.

Директор департаменту культури ВМР Максим Філанчук, зазначив, що культура є вагомим інструментом збереження та примноження нашої ідентичності та самобутності.

«Цьогоріч конкурс "VIN VENTI" як завжди є актуальною платформою для розвитку молодих талантів та як прояв підтримки наших воїнів. Він нагадує нам про важливість єднання в складні часи та підтверджує, що культура є справжнім джерелом сили нації. Всі мистецькі заходи ми проводимо, дотримуючись умов безпеки, і цей конкурс не є винятком», – каже Максим Філанчук.

Завдяки підтримці ВМР та депутата Вінницької облради Володимира Прідолоби переможці отримали грошові премії у кожній номінації, групі та категорії. Призові місця також були розподілені і за інструментами. Отримали діти й сертифікати від магазинів музичних інструментів «Комора» та «Рок-н-ролл» на 10 % знижки для придбання інструменту або аксесуарів.

Джерело: ВМР



Переглядів: 278
Поширень: 0

Останні новини