СБУ затримала інженерів, які допомагали підключити Запорізьку АЕС до «росатома»

СБУ затримала у Харкові інженерів-проектувальників, які за гроші з рф допомагали підключити Запорізьку АЕС до «росатома»

Кіберфахівці Служби безпеки запобігли спробам рф отримати нові технології у сфері атомної енергетики.

Було затримано шістьох колишніх посадовців проектних інститутів України, які працювали на підсанкційний російський «росатом» та розробляли розробляли науково-дослідну та проектну документацію для модернізації російських атомних станцій на замовлення корпорації. Насамперед мова йде про Курську, Ростовську, Нововоронезьку та Балаковську АЕС.

 Викрита документація

Представники «росатома» планували залучити своїх поплічників до виконання високотехнологічних робіт на тимчасово захопленій атомній електростанції, завдяки чому зловмисники мали допомогти окупантам повністю інтегрувати Запорізьку атомну електростанцію до енергетичної системи рф.

Однак Служба безпеки завчасно викрила ворожих пособників та зірвала спроби «росатома» отримати доступ до стратегічно важливих українських технологій.

За даними слідства, основним фігурантом провадження є керівник проектної організації у Харкові. Посадовець налагодив контакт з рашистами через свого родича – власника російської компанії, яка виконує підряди «росатома». Контакт вони підтримували через популярний месенджер та електронну пошту.

До злочинної діяльності зловмисник залучив ще п’ятьох місцевих науковців у галузі атомної енергетики. За співпрацю з окупантами фігуранти одержували з росії винагороду у криптовалюті. 

Під час обшуків спецслужбою за місцями роботи і фактичного проживання фігурантів працівники вилучили документи, комп’ютери та мобільні телефони, які вони використовували для співпраці з росією.

 Обшук помешкання зловмисника

 Один зі знайдених доказів

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім шістьом затриманим про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Зловмисникам загрожує до 12 років ув'язнення..

Спецоперацію проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.



Переглядів: 246
Поширень: 0

Останні новини