Святковий настрій проти передноворічної депресії

Вінничани в останні тижні  року, що минає, все більше беруть на себе вирішення клопотів та завдань,  які накопичилися за рік.  Шалений ритм, який вимагає немало життєвої енергії, може призвести до погіршення здоров'я, кажуть психологи. 

Новорічна депресія - це пригнічений стан, що супроводжується тривогою і небажанням брати участь у новорічних  святкуваннях.  

Психотерапевт Аліна Хранітель пояснює:  "Причин у новорічній депресії може бути кілька.  Люди підводять підсумки минулого року, оцінюючи, що із запланованого було виконано, а що - ні. Новорічні свята також несуть і фінансовий тягар: потрібно готуватися до свята: купувати подарунки, організовувати новорічний стіл, на який багато хто витрачає останні гроші, після святкування Нового року опиняючись "на мілині"".

А ще важливим фактором виникнення депресії лікарі вважають і той факт, що багато людей в Новий рік чекають «дива» і помітних змін, але коли після свята нічого не змінюється, людей наздоганяє потужне  розчарування. Свій "внесок" в новорічну депресію можуть вносити і фільми з новорічною тематикою: казки з хорошим кінцем і перемогою добра створюють нереалістичні очікування не тільки у дітей, але і у багатьох дорослих.

Новорічна депресія - найчастіше тимчасове явище, що проходить зазвичай як тільки суєта новорічних свят залишається позаду. Однак, якщо ви помітили, що занепад сил і настрою не проходить з часом, а симптоми депресії затягнулися, дуже важливо вчасно звернутися за професійною допомогою.

Для того, щоб не стати заручником меланхолії,  треба дотримуватися наступних нескладних порад:

    Підводячи підсумки минулого року, акцент робіть на те, що вдалося досягти, а не на невдачах і розчаруваннях. Не потрібно зациклюватися на тому, що заробили мало грошей, не знайшли гідну роботу, не зустріли любов або її втратили. Краще згадайте всі свої, навіть маленькі досягнення і перемоги.  Не намагайтеся з усіх сил завершити всі поточні справи саме до нового року, визначте список справ, які в силах закінчити найближчим часом і тих, які можуть безболісно почекати. Не потрібно кожного разу чекати від новорічної ночі чогось чарівного, чудеса трапляються в рівній ймовірності і в інші дні року.  Створіть особливу святкову обстановку будинку: прикрасьте в міру, без фанатизму, новорічною атрибутикою житло, зробіть затишне і ненав'язливе освітлення, використовуйте заспокійливі натуральні аромати. Наприклад, кілька крапель ефірного масла мандарина, грейпфрута, троянди, бергамоту іланг-ілангу розпорошені в кімнаті перед приходом гостей створять атмосферу спокою, вишуканості, знімуть зайву напругу і хвилювання. І дуже корисно заздалегідь придумати корисне заняття для наступного дня новорічного свята. Це може бути обробка відзнятих відео і фотоматеріалів на комп'ютері, похід на лижах на природу, сімейна вилазка на ковзанку, новорічна екскурсія.



Переглядів: 3118
Поширень: 0

Останні новини