Тваринництво з комфортними умовами для худоби: у Вінниці оцінили перспективи області

Тваринництво – одна з ключових галузей сільського господарства, яка має значний експортний потенціал та водночас впливає на забезпечення продовольчої безпеки. Виклики сьогодення та перспективи розвитку цієї галузі обговорювали сьогодні, 14 травня, представники агросектору, академічного кола, а також представники державних асоціацій та органів місцевого самоврядування під час тематичного воркшопу.

Круглий стіл відбувся в межах проєкту ПРООН-GEF «Сприяння сталому тваринництву та збереженню екосистем на півночі України». Під час заходу йшлося про те, що на порозі євроінтеграції кожна громада України має створити умови для виробництва продукції в межах європейських екологічних стандартів та гуманного поводження з тваринами.

«Зараз, в умовах зміни політико-економічних процесів та гібридних війн дуже важливо мати екологічну, економічну, енергетичну та продовольчу безпеку. Нам дуже важливо допомогти малим фермерам в сталому розвитку. Весь цивілізований світ рухається в цьому напрямі. Зараз, коли ми стоїмо на порозі до вступу до ЄС, нашим підприємствам потрібно зберігати баланс у збереженні довкілля, у тваринництві та у своєму господарюванні. Йдеться про те, як гідно жити на своїй землі. Європейські партнери звертають увагу на те, як і за яких умов та чи інша продукція виготовляється», – зазначила Менеджерка проєкту зі сталого тваринництва та збереження екосистем на півночі України, UNDP Тетяна Тевкун.

Радник міського голови з питань агропромислового розвитку Олександр Закорченний розповів, що фактичний стан тваринництва у Вінницькій громадіне відповідає можливостям. Тому міська влада буде активно працювати над розвитком цієї галузі. Перші напрацювання та плани до реалізації вже є.

«Кількість великої рогатої худоби за останні 20 років зменшилася в понад 10 разів, більша частина поголів’я вирощується в особистих селянських господарствах, тому маємо зменшення об’ємів виробництва молока. Щоб створити умови для збільшення поголів’я, маємо активно працювати над відновленням пасовищ, а також активно підтримувати людей, які працюють у галузі тваринництва. Ми плануємо цьогоріч реалізувати будівництво екоферми в Малих Крушлинцях, де будуть умови для 1000 голів великої рогатої худоби. Вона буде зведена за всіма європейськими екологічними технологіями: догляд за тваринами, їх годівля, обробка продукції та переробка відходів на біогазових установках. Не менш важливою складовою є й підтримка демобілізованих військових, тож ми передбачаємо працевлаштування ветеранів на цій фермі. Ми також маємо напрацювання в сфері свинарства та вівчарства, зокрема в подальшому плануємо створити молочну ферму сімейного типу», – сказав Олександр Закорченний.

Працюючи в межах Програми розвитку аграрного сектору та забезпечення продовольчої безпеки ВМТГ на 2023-2025 роки, яку затвердили напередодні 2023 року, міська влада також заручилась підтримкою науковців з Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН. Його очільник, Олександр Корнійчук, висловив надію на подальшу співпрацю із зацікавленими сторонами в подальшому.

«Для розвитку галузі тваринництва є декілька важливих складових – це корми, менеджмент та генетика. Наші співробітники за час існування Інституту створили понад 200 сортів кормових культур, які мають великий попит на території України. Ми залюбки допоможемо нашим фермерам у пошуках нової інформації та застосування нових технологій для розвитку цієї сфери», – сказав він.

Джерело: ВМР

Фото: bodo.ua



Переглядів: 671
Поширень: 0

Останні новини