За примушення до виконання подружнього обов’язку можна сісти до в’язниці

11 січня набувають чинності зміни у Кримінальному кодексі. Вони по-іншому пояснюють поняття «зґвалтування» та розширюють коло потенційних винуватців. Нововведення покликані запобігати насильству стосовно жінок і домашньому насильству, а також профілактики та подоланню цього явища в Україні.

«Наша держава - ще одна країна в Європі, в якій діє аналогічне законодавство — а їх лише близько десяти», - пояснює вінницький адвокат Костянтин Ткаченко.  «Раніше діяли норми, за якими людину можуть посадити за зґвалтування лише в разі, якщо вона застосовувала погрози, силу чи зловживала вразливим станом потерпілої особи. А от вже 11 січня 2019 р. сексуальні дії, вчинені без добровільної згоди партнера, будуть кваліфікуватися як зґвалтування або сексуальне насильство. За новими правилами, складом злочину буде вважатися, по-перше,  якщо один з партнерів не сказав другому чітке "так" або просто промовчав перед інтимом, то це слід трактувати як незгоду. По-друге, людину тепер можна звинуватити у "сексуальному насильстві" - а це будь-які дії сексуального характеру, які не пов'язані зі статевим актом, але пройшли без згоди партнера».  

Ще одне важливе нововведення, за словами правозахисника,  полягає в тому, що потерпіла особа не зобов'язана в процесі судового розслідування доводити, що вона намагалася чинити опір сексуальному насильству. «При цьому залишається відкритим питання, як ідентифікувати цю необхідну згоду й що робити, якщо один з партнерів її дав, але потім передумав й оголосив про зґвалтування».  

За ґрати на 5-7 років можна потрапити, якщо навіть хтось із подружжя не давав своєї згоди на інтим.



Переглядів: 3671
Поширень: 5

Останні новини