В ополонку – за здоров’ям

Вже за декілька днів до вінничан прийде Третій праздник. Водохреще, або Йордан - одне з найдавніших християнських свят, яке православні відзначають 19-го січня.

Зазвичай  в цей день віряни набирають освячену воду.  За повір’ям вона вважається цілющою і не псується. Ще однією, не менш важливою традицією на Хрещення Господнє, є пірнання в ополонку. Так, за давніми віруваннями, люди, які  в цей день скупаються у відкритій водоймі, очистяться від гріхів та не хворітимуть упродовж усього наступного року.

Медики ж радять: підійти до традиції занурення у воду з усією відповідальністю. Щоб пірнання у крижану воду не обернулося переохолодженням, а в результаті -  запаленням легень,  варто дотримуватися певних правил.

Як підготувати свій організм до зустрічі з ополонкою, щоб на зашкодити своєму здоров’ю? Відповідь на це питання дав заступник головного лікаря з організаційно-методичної роботи Вінницького діагностичного центру Петро Гранківський. «Тим, хто має запальні захворювання, хворобу серцево-судинної системи, цукровий діабет, інфекційні та інші недуги, у холодну воду пірнати не рекомендується». Якщо ж протипоказань від медиків немає, а Ви відчули, що готові, слід дотримуватись наступної інструкції:  «Із собою потрібно брати килимок, взуття без шнурків, рушник, який гарно вбирає вологу, сухий одяг з мінімумом ґудзиків і  термос з теплим трав’яним чаєм.  Алкоголь під час таїнства – протипоказаний. А ще корисно гарно поснідати, адже голодним іти протипоказано», - застерігає лікар.

Перед самим зануренням потрібно розігрітись: поприсідати, чи пробігтись. Перебування у воді має тривати 20 – 30 секунд. Пірнати з головою – не обов’язково! Тому що занурення в крижану воду - це великий стрес для усього організму. Також не радять такі заходи дітям. Після виходу на сушу, потрібно ретельно витерти тіло та першим надіти головний убір. Адже саме там знаходиться центр терморегуляції.

А от купатись потрібно виключно в людних та спеціально облаштованих місцях. Цьогоріч це традиційні локації – Вишенське озеро, що в парку Дружби народів та озеро в районі олійножирового комбінату. Там розгорнуть намети та встановлять спеціальні пандуси, аби було зручніше підходити до ополонок. Організатори обіцяють вінничанам святкову розважальну програму.



Переглядів: 2453
Поширень: 3

Останні новини