В краєзнавчому музеї презентували історичну виставку до Дня Соборності України

У вівторок, 22 січня, до Дня Соборності України в обласному краєзнавчому музеї презентували історичну виставку «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України».

Виставку було розроблено Українським інститутом національної пам'яті у співпраці з видавництвом «Родовід» та передано обласним державним адміністраціям для експонування у районах області протягом 2019 року.

Експозиція «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України» дає можливість простежити еволюцію державного символу Української Держави від часів Русі до сьогодення. Тут можна побачити зображення Тризуба в інтерпретації Василя Кричевського, Георгія Нарбута, Павла Ковжуна, Роберта Лісовського, Миколи Битинського, Ніла Хасевича, Святослава Гординського, Андрія Гречила, Івана Турецького, Олексія Кохана та інших.

«Протягом останнього століття тризуб став тим символом, який об’єднував українців в усьому світі в боротьбі за нашу свободу та незалежність. Символом, під яким і нині наша армія захищає нас від агресора. І символом, який більше за все намагалися дискредитувати наші вороги. Про це треба пам’ятати. І розуміти, що лише єдність допоможе нам зберегти і розбудувати власну, соборну державу», – зазначає Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Так, Тризуб – родовий знак Київських князів, який у 1918 році обрали Державним Гербом Української Народної Республіки, став одним із перших державних символів, які об’єднали націю. Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х років ХХ століття.

Виставка «Символ твоєї свободи. 100 років Державного герба України» демонструє унікальні зображення Тризуба та його поступову еволюцію до нашого часу, що показує важливу роль Тризуба, як символу Української державності та Української Держави.



Переглядів: 2944
Поширень: 0

Останні новини