Минулого року на Вінниччині спожито на понад 39 млн кубометрів газу менше

Про це повідомив заступник голови Вінницької обласної державної адміністрації Василь Броварник.  За його словами, протягом 2018 року спожито 781,9 млн м. куб. природного газу, що на 39,4 млн м. куб. менше ніж протягом 2017 року. Бюджетні організації протягом 2018 року скоротили споживання на  3% (або 478,5  тис. м. куб у порівнянні  з 2017 роком), населення - на 6,5% (або на 31,4 млн м.куб.) промисловість -  на 13,4%( або на 15,9 млн. м.куб.). Це вказує як на більш ощадне споживання  природного газу так і на успішність  енергоефективних заходів.

В області  проведено комплексні енергоаудити у 50 закладах охорони здоров’я та  освіти обласного підпорядкування, а також адміністративних будівлях обласної державної адміністрації. За результатами енергоаудитів сформовано  перелік заходів  з енергозбереження та розроблено енергетичні  паспорти будівель.

«Таким чином, в подальшому це дає  можливість  змінити підхід до планування та виконання заходів з енергозбереження та  використання  коштів  у даній  сфері, визначити найбільш раціональні  технічно та економічні заходи з енергозбереження та  запланувати відповідні  проекти  в обласній програмі»,- підкреслив заступник голови ОДА.

Паралельно з проведенням енергоаудитів на обласних  об’єктах  запроваджена  система  щоденного моніторингу  споживання  енергоресурсів. До   системи  долучено 110  бюджетних  установ. Окрім  обласної  системи енергоменеджменту,  енергомоніторинг здійснюється у  м. Вінниця, Барській, Гніванській, Томашпільській та Хмільницькій ОТГ.

Відзначив посадовець і технічний потенціал біомаси,  яка  зосереджена  в області  в еквіваленті природного газу.  Так досліджені  на  карті потенціалу  біомаси  запаси відходів сільського господарства,  деревини  та  потенціал  енергокультур  дозволяє  повністю замістити споживання природного газу  за рахунок використання місцевих видів  альтернативного палива.

Загалом потенціал біомаси – 1003,7 тис. т.у.п. або 865,2 млн. м. куб. природного газу.

«Звісно, такі  амбітні плани потребують колосальних  капіталовкладень,  однак  в перспективі  є  технічно  і економічно  можливими»,- запевнив Василь Броварник.




Переглядів: 1709
Поширень: 0

Останні новини