У Вінниці вже навесні дадуть нове життя музею-садибі Коцюбинського

Це унікальний будинок, в якому народився та жив український Сонцепоклонник. Тож, простоявши майже півтора віки, він почав руйнуватись.

«Капремонту будівля не знала вже давно, а матеріали з яких вона зведена почали руйнуватись. Адже вона дерев’яно-валькована, глинобитна, тому швидко всмоктує вологу. Також тут немає гідроізоляції, тож час та волога зробили свою справу: тут утворюються провалля», - каже директор «Вінницького літературно-меморіального музею М. Коцюбинського» Лариса Кравченко.

Працівники музею як можуть підтримують архітектурну пам’ятку, втім, запевняють: без відновлення – її не зберегти. А ще, в ході капремонту, займуться його сучасним утепленням та енергозбереженням. Адже старезні грубки тріщать «по шву». «Ми маємо розмістити в адмінкорпусі індивідуальний теплопункт і розмітити радіатори під підлогу, тому що звісно ні про які радіатори в часи Коцюбинського не йшлося. Тому  буде тепло і буде приховано від відвідувачів», - запевняє директор.

Історичну спадщину нашого міста реставрують за кошти міського бюджету. Планують приступити вже наприкінці весни. Також у планах - замінити підлогу, перекрити та утеплити дах.

Масштабне перевтілення садиби Михайла Коцюбинського виконуватиметься за технологіями, які допоможуть зберегти автентичний зовнішній вигляд будівлі. В архівах збереглись фото різних часів починаючи з 1927. Відтак, першому літературному музею України понад 90 років. Початкова експозиція була в половині будинку, в іншій - жив брат письменника і перший директор музею Хома Коцюбинський.

Після того, як музей капітально відремонтують та оновлять експозицію, відвідувачі зможуть дізнатись багато досі не всім відомих фактів про нашого земляка, відомого письменника Михайла Коцюбинського.



Переглядів: 3250
Поширень: 0

Останні новини