Над Вінницею літаки танцювали в повітрі під музику

Радіокеровані літаки, котрі не лише літають, а й танцюють у повітрі під музику. У Вінниці провели 27-й чемпіонат з авіамодельного спорту. У змаганнях взяли участь майже 30 учасників з України, а також з Молдови та Білорусі. Радіокеровані літаки змагалися у класі копій та напівкопій. «Задача пілота виготовити літак, як можна точніше до прототипу. Розкраска, масштаб, колеса, і навіть, пілот у кабіні та стрілки приборів мають бути такі, як на прототипі. І напівкопії — там вищі вимоги до пілотування»– розповідає президент обласної федерації авіамодельного спорту Ігор Преподобний.

Вінничанин Олександр Якимчук змагався у класі напівкопій. Модель його літака Н 540. Каже, «ми займаємось цим із дитинства, ще з авіамодельних гуртків, а великими літаками останніх років 10. Цей літак стандартний. Це – напівкопія оригінального літака Н 540, який виступає на змаганнях Red Bull і це 35 % від оригіналу»

Судді враховували схожість моделей із прототипом, майстерність керування, швидкість, звук двигуна і навіть дим, який випускає мінілітак. Головний критерій оцінювання — від оригінального літака, радіокерований має відрізнятись лише розміром, каже суддя змагань Леонід Хіміч. «Літак має показати себе повністю як справжній. Не має бути жодної різниці між оригіналом і моделлю. Навіть може бути таке, що побачити різницю практично неможливо.»

Змагання з авіамодельного спорту у Вінниці на старому аеродромі тривали два дні. Першість у класі напівкопій здобув Могилів-Подільський, а найкраща копія у гостей зі столиці. Організувала дійство Федерація авіамодельного спорту.


Теги: авіа

Переглядів: 2629
Поширень: 0

Останні новини