Барська громада готується створити перший молочний кооператив серед ОТГ Вінниччини

Ознайомчий  візит на Львівщину з питань функціонування молочної кооперації  здійснили представники ОТГ Вінниччини. Делегація  за участі Барської, Кунківської, Сокиринецької, Росошанської, Вапнярської, Дашівської об’єднаних громад відвідали  кооперативні господарства  «Молочар», « Покрова»  Заболотцівської ОТГ Львівської області та вивчили  досвід організації  молочного виробництва у рамках кооперації.

Все більше виробників молока звертають увагу на переваги кооперативного руху  і Вінниччина, яка є аграрним регіоном не стоїть осторонь процесів кооперації. Як пояснив  Віталій Швець - радник з муніципальних послуг Вінницького Центру розвитку місцевого самоврядування, який супроводжував групу вінничан,  селяни, що об’єднуються в кооперативи отримують можливість не просто тримати худобу, а й заробляти кошти.

«Львів’яни організувались в кооператив з виробництва молочної продукції і показують гарні результати. Ініціатива місцевих селян була підтримана місцевою владою, міжнародними донорськими програмами , а також Львівською аграрною дорадчою службою. Представники громади отримали консультаційну підтримку з питань стандартизації та зберігання молочної продукції, придбали обладнання для охолодження молока, адже це головна умова якості продукції і таким чином ціна зросла, люди почали  більше заробляти. Молочні кооперативи Львівщини використовують сучасні технології, мають гарні пасовища, де висівають спеціалізовані трави, які дають добру жирність та якість молока. Кооператив дозволяє правильно організувати процес. Молоді люди – власники корів  працюють, а в цей час за  худобою доглядають, випасають працівники кооперативу, налагоджено ветеринарний контроль. Кооперація дає можливість укладання прямих договорів із заготівельними  та  переробними підприємствами, а це  гарантії  сталого прибутку.  – Якщо ви просто любите корову – тримайте для себе, для родини, а якщо хочете заробляти, потрібно об’єднуватись, - так говорять львів’яни», - повідомив Віталій Швець, радник Вінницького ЦРМС.

Під час візиту  представники громад Вінниччини оглянули молочні господарства  та дізналися про всі етапи організації роботи кооперативу. Учасники туру розглядають умови створення таких об’єднань і на території ОТГ  Вінницької області.  Про враження від поїздки та майбутні плани щодо молочної кооперації  розповіла Оксана Зажирко, голова старостинського округу с.Антонівка Барської ОТГ.

«Вже вдруге я відвідую Львівщину та використовую нагоду познайомитись із сучасним досвідом виробників молока і щоразу добираю нову інформацію. Молочний кооператив – це вихід для наших селян. Старостинський округ налічує три населених пункти – Антонівка, Глинянка та Широке, села невеликі за кількістю людей, але корову має  кожен. Молодь виїжджає на заробітки, а населення середнього і старшого віку має єдиний заробіток і підтримку – це тримати худобу. У нас великі череди, до 300 корів, є  гарні пасовища.  На Львівщині приймать молоко по 5 грн, а у нас Хмільницький молочний завод  забирає по 6 грн. Тож ціна вища, ніж у львів’ян. Це говорить про конкуренцію, на Вінниччині більше молокопереробних підприємств, але  ми шукаємо кращу ціну, їдемо у Жмеринку, звертаємось до інших виробників. Разом з тим, львівський досвід говорить про великі резерви  кооперації, адже кооператив може працювати не тільки з охолодження молока, а й виробляти  органічну продукцію – творог, ряженку, у нас чудова випічка. Якщо переробляти продукцію, то молоко І сорту виходить на ціну 18 грн. Тож варто говорити з людьми, переконувати  та організовуватись. У нас вже були збори стосовно створення кооперативу і незабаром ще проведемо,  люди стають більш обізнаними і підтримують ідею.  Ми вже маємо Статут кооперативу,  ініціативу підтримує голова Барської ОТГ і сподіваємось найближчим часом  показати власний досвід молочної кооперації», - повідомила Оксана Зажирко, староста Антонівського старостинського округу Барської ОТГ.

Варто зазначити, що Вінницьким ЦРМС за сприяння Програми « U-LEAD з Європою»,  протягом 2018 року було організовано ряд навчальних сесій та ознайомчих поїздок з організації  роботи сільськогосподарських кооперативів на Вінниччині, зокрема  у галузі садівництва. Як повідомили організатори, незабаром планується наступний візит для ОТГ області  з вивчення досвіду та налагодження співпраці у сфері молочної кооперації, який пройде за підтримки Програми.



Переглядів: 3809
Поширень: 0

Останні новини