Наймодніша зелень сезону. Мікрогрін – весняна їжа наприкінці зими

Модно, смачно, а головне корисно. Мікрозелень за останні кілька років стала їстівним трендом серед вінничан. Це маленькі паростки різних рослин. Наприклад: гірчиці, гороху, червоної капусти, крес-салату, соняшника, горошку, редису, яким всього 7-10 днів від моменту посадки. Вони мають солодкуватий смак, який нагадує сам плід. І якщо раніше грін везли до Вінниці із-за кордону, то сьогодні його можна придбати прямо з грядки: на прилавках спеціалізованих магазинів, або замовити через Інтернет.

Втім, найкращий спосіб – висадити самим. Вінничанка Людмила Горячева мікрозеленню зацікавилась рік тому, каже: з легкої руки подруги Наталі. Тепер, коли за вікном – сніг, у неї на підвіконні маленький город. «Вирощую, коли організм «просить», зазвичай в кінці зими, навесні. Для грядки використовую звичайні пластикові лотки. Необроблене насіннячко заздалегідь замочуємо у водичці. Потім викладаємо на чистий сухий паперовий рушничок. За кілька днів з’являються маленькі паростки. Коли вилізла пара листочків — мікрогрін можна їсти. Ідеально – це через тиждень після того, як висадили. Сам же пагін у 2-3 сантиметри – і є тим джерелом вітамінів та мікроелементів, який так необхідний моїй родині. Споживаю сама, привчаю до здорової їжі й дітей. А ще, годую паростками люцерни домашніх улюбленців — равликів ахатина», - ділиться досвідом Людмила.

А ще мікрогрін – незамінний у приготуванні різноманітних салатів, адже він гармонійно поєднується з різноманітними свіжими овочами. Також доповнює м’ясні страви та коктейлі. А перед подачею, їжа, прикрашена зеленню, стає візуально привабливою та смачною.

«Ці малюки здатні на те, що не спроможні дорогі вітаміни», - каже дієтолог Галина Бурковська. «Про користь пророщеної пшениці, гречки та вівса, люди вже багато знають, а мікрогрін — це щось новеньке, незвичайне, гарненьке. Мікрогрін — це жива їжа, яка наповнює нас живою енергією. Ці малесенькі рослинки мають неймовірний вигляд і дивлячись на них, ми отримуємо позитивні емоції, які впливають на всі процеси, що відбуваються в нашому організмі. Кожна рослинка має свій концентрат здоров'я. Це жива їжа, в якій сконцентрована величезна кількість вітамінів, білків, мікроелементів і не тільки. Цілющий ефект залежить від того, який мікрогрін Ви обираєте саме зараз. Довіряйте своїй інтуїції, адже Ваше тіло знає, що саме потрібно йому для життєдіяльності», - дає поради фахівець зі здорового харчування. Запевняє: порція яскравої зелені — джерело здоров’я. «Недозрілі паростки зберігають в десятки разів більше корисних речовин, ніж вже дозріла рослина, тому мікрогрін покращує травлення, зміцнює імунітет, очищує організм від шлаків та токсинів, оновлює кров та робить нас красивими. Зміцнює імунітет, покращує рівень гемоглобіну, сприяє виведенню холестерину, має протизапальний ефект, регулює водний обмін, підсилює захисні функції організму, покращує сон та самопочуття в цілому».

У Вінниці є декілька спеціалізованих маркетів із продажу мікрозелені. Приблизна вартість однієї порції в асортименті, вагою 50 грамів - 50 гривень.



Переглядів: 9416
Поширень: 8

Останні новини